Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tähdet tuikkivat Tokiossa, mutta moni on olympialaisista myös sivussa

Tokion olympialaiset ovat olleet japanilaiselle Naomi Osakalle jo hyvin tunteikkaat, vaikka hän on pelannut kisoissa vasta yhden ottelun. Tennistähti Osaka sai kunnian sytyttää avajaisissa olympiatulen.

– Epäilemättä elämäni suurin urheilumeriitti ja kunnia. Minulla ei ole sanoja kuvailemaan tunteitani tällä hetkellä, mutta tiedän olevani täynnä kiitollisuutta, Osaka luonnehti olympiatulen sytyttämistä Twitterissä .

Osaka palasi Tokiossa ensimmäistä kertaa otteluihin sen jälkeen, kun hän vetäytyi toukokuun lopussa Ranskan avoimista. Osaka kertoi tuolloin kärsivänsä henkisesti otteluiden jälkeisistä haastattelutilanteista. Häntä on vaivannut kertomansa mukaan masennus vuosia.

Osaka on yksi olympialaisten puhutuimmista urheilijoista. Olympiatenniksen miestähdistä valovoimaisin on Serbian Novak Djokovic. Serbian kuntoihme on voittanut tämän vuoden kolme grand slam -turnausta eli Australian avoimet, Ranskan avoimet ja Wimbledonin.

Mikäli Djokovic on ykkönen Tokiossa ja Yhdysvaltain avoimissa, hän yltää niin sanottuun Golden Slamiin eli voittaa kalenterivuoden aikana kaikki neljä grand slam -turnausta ja olympiakullan. Miehissä temppuun ei ole pystynyt vuosien saatossa kukaan ja naisissakin vain Steffi Graf 1988.

Miesten maailmanlistan ykkönen sivuun golfista

Osa maailman kärkinimistä on sivussa olympialaisten tenniksestä, ja sama tilanne on golfissa.

Miesten maailmanlistan kärkinimi, espanjalainen Jon Rahm joutui viime hetkellä olympialaisista sivuun koronan takia. Naisten listakärki, yhdysvaltalainen Nelly Korda on mukana. Miesten kisan isoihin nimiin kuuluu Britannian avointen tuore voittaja Collin Morikawa.

Muista yksilölajeista globaaleina tai oman lajinsa isoina tähtinä nousevat esille esimerkiksi telinevoimistelija Simone Biles (USA), uimarit Caeleb Dressel (USA), Kathleen Ledecky (USA) sekä Adam Peaty (Britannia), maratonin ME-mies Eliud Kipchoge (Kenia), seiväshypyn ME-mies Armand Duplantis (Ruotsi), judoka Teddy Riner (Ranska) ja maantiepyöräilijä Tadej Pogacar (Slovenia).

Ranskan ympäriajon kaksinkertainen voittaja Pogacar sijoittui lauantaina miesten maantieajossa pronssille.

Durant ja Doncic tähdittävät koripalloa

Joukkuelajeista koripallo kerää paljon olympiahuomiota. Puhetta on totutusti riittänyt Yhdysvaltojen joukkueesta.

Yhdysvaltojen olympiaryhmästä puuttuu useita NBA:n supertähtiä, kuten LeBron James, Anthony Davis ja Stephen Curry.

Joukkueen isoja nimiä ovat esimerkiksi Kevin Durant, Damian Lillard ja Jayson Tatum. Muista joukkueista esimerkiksi Slovenian Luka Doncic ei kaipaa esittelyitä.

Jalkapallossa lähes kaikki kirkkaimmat miestähdet ovat poissa olympialaisten ikäsääntöjen takia. Kussakin joukkueessa saa olla vain kolme pelaajaa, jotka ovat syntyneet ennen vuotta 1997.

Myös vasta päättyneet Euroopan ja Etelä-Amerikan mestaruusturnaukset ovat luultavasti vaikuttaneet niin sanottujen yli-ikäisten huippupelaajien osallistumishalukkuuteen.

Nuorista pelaajista esille nousee espanjalainen Pedri, 18, joka on pelannut vahvasti Barcelonassa ja säväytti EM-kisoissa. Espanjan olympiajoukkueessa on kuusi miesten EM-pelaajaa. Konkaritähtien osastoa edustaa Brasilian Dani Alves, 38.

Naisten turnauksessa ei ole ikärajoituksia, ja mukana on pitkä lista maailman parhaita pelaajia, kuten Yhdysvaltain Megan Rapinoe, Australian Sam Kerr, Hollannin Vivianne Miedema ja Brasilian Marta.