Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain tähtiuimari Dressel saavutti Tokiossa viisi kultaa, mutta myönsi paineiden olleen valtavat

Yhdysvaltain uintitähti Caeleb Dressel kesti hurjat paineet, jotka häneen kohdistuivat Tokion olympia-altaassa. 24-vuotias Dressel päätti olympiaurakkansa sunnuntaina uimalla kultaa sekä 50 metrin vapaauinnissa että 4x100 metrin sekauintiviestissä, ja poistuu Tokiosta kaulassaan yhteensä viisi kultamitalia.

Dressel on olympiahistorian viides uimari, joka on yltänyt vähintään viiteen kultaan samoissa kisoissa – aiemmin vastaavaan ovat pystyneet hänen maanmiehensä Michael Phelps, Mark Spitz ja Matt Biondi sekä DDR:n Kristin Otto.

Dressel kuitenkin sanoi sunnuntaina, että kilpailu uintihistorian suuruuksien kanssa ei ole hänelle tärkeää.

– Totta kai on erityistä, että olen jättänyt oman pienen jälkeni tähän lajiin. En kuitenkin halua ottaa mitään pois Michaelilta tai Markilta. Tietysti olen iloinen siitä miten pärjäsin täällä, mutta tavoitteeni ei ole päihittää ketään, vaan saavuttaa oma potentiaalini, Dressel kertoi.

Riossa viisi vuotta sitten Dressel saavutti kaksi viestikultaa, joten hänellä on nyt yhteensä seitsemän olympiakultaa. Phelps saavutti kaikkiaan 23 olympiavoittoa.

Sunnuntaina Dressel kauhoi 50 metrin vapaauinnin voittoon olympiaennätysajalla 21,07. Hopea meni Ranskan kokeneelle Florent Manaudoulle ja pronssi Brasilian Bruno Fratusille.

Hetkeä myöhemmin Dressel auttoi väkevällä perhosuintiosuudellaan Yhdysvallat maailmanennätysaikaan 3.26,78 sekauintiviestissä. Hopeaa ottanut Britannia jäi Yhdysvaltain nelikosta 0,73 sekuntia, Italia ui pronssille.

"Koko elämä tiivistyy yhteen hetkeen"

Dressel saapui Japaniin yhtenä kisojen seuratuimmista uimareista, josta on kaavailtu Phelpsin manttelinperijää.

Hän olisi parhaimmillaan voinut yltää Tokiossa kuuteen kultaan, mutta 4x100 metrin sekaviestissä Yhdysvallat hyytyi viidenneksi. Muilla matkoillaan Dressel kuitenkin pääsi juhlimaan olympiavoittoa.

Vaikka yhdysvaltalainen saavutti tavoitteensa, hän myönsi että olympialaisten paineet olivat hänelle suuri haaste, ja kertoi sunnuntaina päällimmäiseksi tunteekseen helpotuksen.

– Olympialaiset ovat erilaiset, myönnän sen nyt ja lakkaan valehtelemasta itselleni. Yhdessä hetkessä on niin paljon paineita. Koko elämä tiivistyy hetkeen, joka voi kestää 20 tai 40 sekuntia, se on aika hullua, Dressel kertoi.

– En myöntänyt sitä itselleni kisojen aikana, mutta kun sitä ajattelee nyt, se on pelottavaa.