Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rullalautailun park vauhtiin aamuyöllä, Armanto haluaa innostaa ihmisiä skeittaamaan

Rullalautailija Lizzie Armanto on Suomen olympiajoukkueen ainoa urheilija, joka osallistuu Tokiossa olympiaohjelmaan liittyneisiin lajeihin. Armanton laji on rullalautailun park, joka alkaa kello 3 karsintaerillä ja huipentuu kello 6.30 alkavaan kahdeksan urheilijan finaaliin.

– Tämä on monille ensimmäinen kerta, kun he näkevät skeittausta. Ehkä he innostuvat itsekin lajista, Armanto toivoi.

Viime lokakuussa vakavasti loukkaantunut Armanto ei halua puhua mitalitavoitteesta, vaikka hänet on nostettu yhdeksi Suomen mitalitoivoksi.

– Tavoitteeni on, että tunnen oloni hyväksi laudalla ja että teen suorituksen, josta voin olla ylpeä, hän ennakoi.

Tänään Tokiossa kisaa Armanton lisäksi toinenkin Kaliforniassa asuva suomalaisurheilija. Golffari Matilda Castren pitää majaa San Diegossa ja pelaa naisten arvostetuimmalla golfkiertueella LPGA-kiertueella. Kasumigasekin kentälle niin ikään aamulla starttaava Sanna Nuutinen mietiskelikin maanantain infossa, että Castren on saanut kisareissun aikana puhua enemmän suomea kuin aikoihin.

Nelipäiväisessä naisten olympiagolfissa on miesten kisan tavoin 60 pelaajaa. Suomalaiset ovat liikkeellä hyvällä itseluottamuksella, vaikka eivät olekaan kisan ykkössuosikkeja.

– Motivaatio ja tavoitteet olympialaissa ovat korkealla, haluan pärjätä täällä, Castren sanoi maanantaina ja totesi keskittyvänsä kisassa lyöntiin kerrallaan.

Castrenin tavoin olympialaiset ovat Nuutisellekin ensimmäiset, mutta Suomi-asu on tuttu amatööriajoilta.

– Oma hiihto vaan. En voi vaikuttaa muiden tekemiseen, Nuutinen ennakoi.

Castren lähtee nelipäiväisen kilpailun avauskierrokselle kello 1.52 Suomen aikaa, Nuutinen kello 2.52.

Viekö aamu metrejä keihäskaarista?

Yleisurheilussa suomalaisia on viidessä lajissa. Jännitys alkaa heti kisasession alussa, sillä miesten keihäänheiton karsintakilpailu alkaa kello 3.05 Suomen aikaa. A-ryhmässä heittävät Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela. Varma paikka lauantain finaaliin heltiää karsintarajan 83,50 metriä ylityksellä.

Keihäsporukan kokenein arvokisaheittäjä Etelätalo muistutti, ettei arvokisojen karsintaa ole vähään aikaan heitetty aamulla.

– Se voi pikkusen verottaa tuloksia, joten kasiykkönen voi riittää finaaliin, Etelätalo ennakoi.

Kuusela oli selvittänyt nopeimman reitin lauantain loppukilpailuun.

– Ekalla raja, piikkarit pois ja takaisin kämpille. Noinhan se olisi järkevintä toteuttaa, sanoi ennätyksensä 85,03 kesäkuussa heittänyt Kuusela.

B-ryhmään arvottu Oliver Helander loukkasi sunnuntaina reittään, ja hänen tulonsa heittopaikalle olisi yllätys. B-ryhmä alkaa kello 4.35.

Huntington aloittaa seitsenottel un

Maria Huntington aloittaa seitsenottelun 100 metrin aitajuoksulla kello 3.43 kakkoserässä. Ottelun avauspäivään kuuluvat myös kello 4.35 alkava korkeus sekä Japanin aikaa iltakisoissa urheiltavat kuula (kello 13.05 Suomen aikaa) ja 200 metriä (2. erä kello 14.38).

Huntington ei puhunut sunnuntain mediatilaisuudessa pistetavoitteista, mutta Satu Ruotsalaisen Suomen ennätys 6 404 tai oma ennätys 6 339 kirittävät tamperelaisen ottelua. Huntington otteli keväällä Götzisissä uransa toiseksi parhaat pisteet 6 318, mutta muuten alkukausi ei ole ollut pelkkää riemujuhlaa.

– Juostiin aika paljon, jotta juoksu kulkisi täällä, ja koska se on tökkinyt alkukaudesta. Olen harjoitellut paljon myös heittolajeja, Huntington kuvasi viime aikojen harjoitteluaan.

Lakka ja Kuivisto tähyävät finaaliin

Aitajuoksija Elmo Lakka tähyää Tokiossa ensi kertaa urallaan arvokisojen loppukilpailuun MM-tasolla. Lakka pääsi välieriin EM-kisoissa 2016 ja 2018 ja kykeni tiistaina samaan olympialaisissa.

Alkuerässä Lakka juoksi uransa toiseksi parhaalla ajalla 13,48 erässään viidenneksi. Erien aikavertailussa hän oli 14:s.

– Jäi varaa parantaa, tuli sen verran isoja kolhuja, Lakka sanoi.

Juoksu vahvisti Lakan aistimukset ennätysvireestä. Hän juoksi kesäkuun alussa Suomen ennätyksen 13,31

Tänään aamulla Lakka juoksee toisessa välierässä, joka alkaa aikataulun mukaan kello 5.08 Suomen aikaa.

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto otti maanantaina aamulla välieräpaikan 1 500 metrillä juostuaan Suomen ennätyksen 4.04,10. Tänään on vuorossa välierä kello 13.12.

– On älyttömän vahva olo ja itsetunto on niin korkea kuin voi olla, Kuivisto kuvasi tunnelmiaan.

Hän juoksi avauslajissaan 800 metrillä ensimmäisenä suomalaisena alle kahden minuutin. Suomen ennätys on nyt 1.59,41.