Plaanin päävalmentajavalinta oli selvä peli

Jesse Rantanen haluaa viedä Union Plaanin kohti Kolmosen kärkeä.

Jesse Rantanen jatkaa Union Plaanin päävalmentajana. Ensi kausi on Rantasen neljäs joukkueen peräsimessä. Kiia Aha

Toni Hakulinen

Heinolalaisen Union Plaanin edustusjoukkue saavutti päättyneellä kaudella historiansa parhaan sijoituksen miesten jalkapallon Kolmosessa, kun kauden päätyttyä heinolalaisjoukkue löytyi sarjataulukon sijalta seitsemän. Plaanin kurssi Kolmosessa on ollut nousujohteinen ja tulevaisuudessa tavoitteita nostetaan yhä korkeammalle. Edelliset kolme kautta joukkueen päävalmentajana toiminut Jesse Rantanen jatkaa vetovastuussa ensi kaudellakin.

Rantanen pohtii päättynyttä kautta positiivisin mielin. Paikka ylemmässä jatkosarjassa ja kärkikuusikossa jäi pienestä kiinni, mutta seiskasijaankin voi olla tyytyväinen.

– Sijoitus oli aika lähellä sitä, mihin parhaimmillaan tänä vuonna pystyttiin. Kärkinelikko oli vielä meitä pelillisesti edellä ja se näkyi keskinäisissä peleissämme, mutta ne pari muuta joukkuetta meidän yläpuolella pystyttiin ihan hyvin haastamaan. Alapuolella oleviin joukkueisiin pystyttiin ottamaan aika selkeä rako, Rantanen toteaa.

– Tällä kaudella olimme paljon urheilullisempi ja kovakuntoisempi ryhmä kuin aikaisemmin. Myös tuloksellinen taso parani. Tiukat pelit, mitä aikaisemmin on hävitty, pystyttiin nyt kääntämään voitoiksi. Maalin voittoja tuli aika paljon, eli oltiin henkisesti vahva joukkue, eikä taivuttu helposti. Aloimme opettelemaan tietynlaista voittamisen kulttuuria varsinkin tuossa loppukaudesta.

Ensi kaudella Plaanin tavoitteena onkin kiriä kiinni eroa sarjan kärkijoukkueisiin. Sotasuunnitelmat ensi kaudeksi ovat jo selvillä.

– Ensi kaudelle on jo mietitty selkeitä teemoja. Pelinopeuden täytyy olla kovempi ja meidän täytyy olla paljon nopeampia pelin avaamisessa, on sitten kyse sivurajaheitosta tai maalipotkusta. Nyt meidän pelinrakentelussa on ajatusta, mutta se on hidasta. Pelin nopeuden lisääminen on selkeä tavoite, Rantanen kertoo.

Joukkueesta on kasvanut sellainen tiivis ja toisiaan tukeva yhteisö.

Päävalmentaja Jesse Rantanen

Päättyneellä kaudella joukkueesta nousi onnistujia myös yksilötasolla, mutta kotiyleisön silmissä varmasti yksi nimi nousee ylitse muiden. Todellisen läpimurron miesten peleihin tehnyt Vinski Kuusela kerää kehuja myös valmennukselta.

– Vinski Kuuselan kausi oli aivan mieletön. Vinski oli peleissä hyvä ja teki paljon maaleja, mutta se kaikki harjoittelukin talvesta lähtien läpi kauden oli hienoa seurattavaa. Talvella kun hän treenasi kovaa ja loi pohjaa kaudelle, niin oli hienoa seurata, kuinka se itseluottamuskin kasvoi koko ajan, Rantanen hehkuttaa ja nostaa esiin toisen avainpelaajan maalitolppien välistä.

– Maalivahti Niklas Honkanen pelasi varmaan parhaan kautensa Plaanissa. Tekee paljon loistotorjuntoja ja pelin avaaminen on todella rauhallista. Hänellä on myös iso merkitys muussakin tekemisessä. Häneltä taisi jäädä yksi tai kaksi tapahtumaa välistä koko kaudella, treenit ja pelit yhteenlaskettuna. Sitoutuminen oli huipputasolla.

Rantanen hyppäsi päävalmentajan saappaisiin kolme vuotta sitten melko vähäisellä valmennuskokemuksella. Ensi kaudella neljättä kauttaan päävalmentajana toimiva Rantanen kertoo tähänastisen kokemuksen olleen opettavainen.

– Paljon on tullut opittua. Eihän minulla silloin ollut juurikaan kokemusta valmentamisesta, vaikka liikunta-alan koulutusta oli alla ja paljon olin ollut muuten jalkapallon parissa. Kyllä tässä on tullut sellaista tiettyä rutiinia tuohon joukkueen liidaamiseen. Taktisella puolella on tullut paljon kyvykkyyttä lisää. Opettelu ei kuitenkaan lopu koskaan.

Rantasen puheista päätellen jatkosopimuspaperi ei ehtinyt kauaa lojua pöydällä. Valmentaja viihtyy tehtävässään.

– Jatkan mielelläni valmentajana, koska se on yksinkertaisesti mukavaa hommaa. Joukkueessa on aina ollut hyvä henki ja siellä on kiva tehdä hommia porukan kanssa. Joukkueen runko on pysynyt pitkälti samana, joten joukkueesta on kasvanut sellainen tiivis ja toisiaan tukeva yhteisö. Joka kausi on tullut uusia pelaajia sisään, mutta hekin ovat aina päässeet nopeasti osaksi porukkaa.

Rantasen mukaan valmistautuminen ensi kauteen alkoi käytännössä jo loppusarjan aikana. Pelaajavahvistuksiakin aletaan kartoittaa pikapuoliin.

– Ensi kauden joukkue on jo alkanut hahmottumaan. Lähtijöitä ei juurikaan ole ja runko pysyy samana, joten siihen on hyvä lähteä rakentamaan. Nyt suunnitellaan, että mille pelipaikoille kaivataan vahvistuksia ja minkälainen talven ohjelma on. Siitä se sitten lähtee.

Kommentoi

Palvelut