Kisatauolta palannut Joensuu ankkuroi Vantaan Hiihtoseuran pariviestin SM-kultaan

Vantaan Hiihtoseura on voittanut maastohiihdon pariviestin naisten Suomen mestaruuden Imatralla. Viestissä ja parisprintissä mitalimenestykseen tottunut Anni Kainulainen luotti Imatran SM-kisojen sprintissä joukkuetoveriinsa. Jasmi Joensuu lähti viemään Vantaan Hiihtoseuran ankkuriosuutta kaksi sekuntia Vuokatti Ski Teamin Jasmin Kähärää myöhemmin, mutta piti lupauksensa ja kiri mestaruuteen.

– Tiesin, että Jasmi iskee eron kiinni, Kainulainen kertoi.

– Mietimme eilen taktiikkaa ja kysyin miten käy, jos ratkaisu menee loppukiriin. Jasmi sanoi, että hän voittaa. Ajattelin sitten, ettei mitään hätää, kun Jasmin hiihto myös näytti tosi hyvältä tänään.

Joensuu haki kirillään Kainulaiselle pientä etumatkaa jo toisella vedollaan ja ratkaisi mestaruuden viimeisen osuuden viimeisessä nousussa. Kähärä ja Kainulaista vastaan hiihtänyt Eveliina Piippo jäivät hopealle.

– Äiti oli merkkinä viimeisessä mäessä. Siitä lähdin, Joensuu kertoi ratkaisusta.

– Tavoitteena oli, että Anni pysyy mahdollisimman lähellä Eveä ja minä Jasminia. Ja itse yritin hiihtää pitkään viimeiseen nousuun tarpeeksi tuoreena, että siinä löytyi jalkaa.

Joensuu saattoi nautiskella "tosi herkästä" hiihdostaan ja uransa ensimmäisestä Suomen mestaruudesta.

– Kyllä nämä ovat urallani isoja saavutuksia, Joensuu alleviivasi mitalin merkitystä.

Vahva harjoitusjakso

Joensuu, 25, saavutti viime talvena Oberstdorfin MM-kisojen viestissä pronssimitalin ja hiihti Krista Pärmäkosken kanssa parisprintissä seitsemänneksi. Nyt hän pyrkii Pekingiin olympiaedustajaksi sekä sprinttiin että normaalimatkoille.

Joensuulla on kauden maailmancupin sprinteistä sijat 9, 12 ja 15. Dresdenin parisprintissä hän hiihti Kähärän kanssa neljänneksi. Sen jälkeen hän keskittyi harjoitteluun, kun pääosa naisten maajoukkueesta matkusti Tour de Skille.

– Dresdeniin asti oli kova kilpailurupeama. Sen jälkeen pieni palautuminen ja perään onnistunut, reilun kahden viikon treenijakso Rovaniemellä, Joensuu kertoi viime viikoistaan.

– Tein pääosin peruskuntoharjoittelua ja muutaman tosi kovan kilpailunomaisen harjoituksen, joilla pidin suorituskykyä yllä. Viime viikolla oli voimajakso, jossa tein kolme voimaharjoitusta.

Pakkanen arveluttaa

Rovaniemellä Joensuu oli tarkkana pakkasen kanssa. Hän ei rasittanut keuhkojaan tarpeettomasta, vaan teki kovemmilla pakkasilla tehotreeninsä sisätiloissa.

– Uskon, että olen elämäni kunnossa. Tämä kilpailu osoitti sen, sillä myös Jasmin on hiihtänyt erittäin kovaa maailmancupissa. Luulen, että kunto kehittyy entisestään, jos saan myös lauantaina normaalimatkan ja sunnuntain sprintin onnistumaan, Joensuu laskeskeli.

Joensuu kilpailee sunnuntaina Imatran sprintissä jälki-ilmoittautuneena. Hän päätti osanotostaan vasta, kun maailmancup Ranskan Les Rousses'ssa peruttiin maan koronatilanteen takia.

Pientä huolta aiheuttaa myös Imatran pakkastilanne. Sääennusteen perusteella luvassa on 15 pakkasastetta.

– Täytyy katsoa päivä kerrallaan. En tietenkään hiihdä, jos on –20 ja keuhkot sanovat irti, Joensuu ilmoitti.

Imatra juhli miesten pariviestissä

Olli Ahonen ja Miro Karppanen hiihtivät Imatran Urheilijoille maastohiihdon parisprintin Suomen mestaruuden Imatralla järjestettävien SM-hiihtojen avauspäivänä perjantaina.

Pelkästään mestaruus voisi olla lähes ylittämätön kokemus kotikisoissa. Ahosen ja Karppasen mestaruus sai vielä ylimääräistä säihkettä siitä, että Karppanen kukisti ankkuriosuudella Pohti Ski Teamin Joni Mäen, Oberstdorfin 2021 MM-kisojen parisprintin hopeamitalistin.

Kilpailun jälkeen kävi ilmi, että Ahonen ja Karppanen ottivat mestaruuden rohkealla itseluottamuksella.

– Ajattelin, että takaa on hankala tulla ohi, jos en ole itse ihan hapoilla. Itselläkin on sen verran hyvä kirikyky, Karppanen totesi kilpailun jälkeen.

– Yiritin päästä hyville paikoille ja koitin lyödä, minkä lähtee, ettei ketään tulisi takaa ohi. Joni pelotti ja odottelin häntä rinnalle haastamaan, mutta itselläkin oli kyllä hyvin voimia loppuun. Se tuli hyvin.

Mäki todisti Karppasen vauhdin

Karppanen ja Mäki lähtivät ankkuriosuudelle samassa nipussa, ja maalissa kaksikon ero oli 0,87 sekuntia. Nimekäs vastustaja tarjosi arvokkaan näyttöpaikan ja todisti 23-vuotiaan Karppasen vauhdin.

– Varmasti yksi kauden parhaista, ehkä kauden paras hiihto, Karppanen vahvisti asian.

Parina mestaruutta juhlinut Olli Ahonen on Tour de Skin sprintissä komeille pisteille hiihtäneen Ville Ahosen veli.

– On ollut hieno seurata, miten Ville on pärjännyt. Samalla se on kasvattanut omaa nälkää, Ahonen kertoi.

Karppanen mainitsi yhdeksi innoittajakseen B-maajoukkuetoveri Remi Lindholmin, joka on hiihtänyt alkukauden aikana useita pistesijoja maailmancupissa Tour de Ski mukaan lukien ja kamppailee paikasta Pekingin olympialaisiin.

– Kyllä se kannustaa, kun kaveri viereltä nousee maailmancupin tasolle. Olen treenannut hänen kanssaan, samanikäisen myös kilpaillut hänen kanssaan vuosia ja pystynyt useasti myös voittamaan hänet, Karppanen kiitti Lindholmin esimerkkiä A-maajoukkueen takana uraansa luoville hiihtäjille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut