Joni Mäki karkasi startista – SM-hiihtojen sprinttimestaruus heltisi näytöstyyliin

Pariviestin MM-mitalisti Joni Mäki otti Imatran SM-kisojen Suomen mestaruuden kuin olisi hiihtänyt omassa sarjassaan. Päivä sujui kokonaisuudessaan Mäen suunnitelmien mukaisesti.

– Tuntui jo karsinnassa, että pystyn pitämään hyvää vauhtia. Loppukilpailussa oli tarkoitus hiihtää alusta asti niin lujaa, että voin katsella loppusuoralla hopeakamppailua. Oli vahva fiilis, Mäki kertoi.

Oberstdorfin MM-kisoissa Ristomatti Hakolan kanssa pariviestin hopeaa juhlinut Mäki sai kilpailusta mukavasti uskoa olympiavalmistautumiseen.

– Toivoa on vielä. Ei ole heitetty kirvestä kaivoon, Mäki arvioi tilannettaan.

– Muutama viikko vielä olympialaisiin, ja kunto voi vielä nousta tästä, kun tekee oikeita ratkaisuja ja oikeita harjoituksia. Olen aika luottavaisin mielin.

Yskä iski Lillehammerissa

Mäki aloitti maailmancupin hiihtämällä Rukan sprinttifinaalissa kuudenneksi. Lillehammerin pakkasessa hän oli vaikeuksissa ja sairastui joulukuun alkupäivinä.

– Oli pari päivää pientä kuumetta, mutta yskä oli pahin. Tuntui, että keuhkot olivat paskana, Mäki kertoi terveysongelmistaan.

– Sen jälkeen piti lähteä aika rauhallisesti liikkeelle. Ensimmäinen viikko oli vain kävelyä. Pari viime viikkoa olen harjoitellut ihan hyvin, mutten ole hirveästi pystynyt vielä tekemään kovia tehoja

Mäki voi odottaa levollisin mielin tiistaita, jolloin maastohiihdon miesten olympiaryhmää täydennetään viiteen. Perttu Hyvärinen Tour de Skin näytöillään, 15 kilometrin Suomen mestari Hakola ja Mäki ovat listan kärjessä tyrkyllä jo valittujen Iivo Niskasen ja Lauri Vuorisen seuraksi.

Olympiavalmistelut Vuokatissa

Mäen olympiavalmistelut on jo suunniteltu valmiiksi. Mahtiosa olympiahiihtäjistä lähtee tammikuun lopulla Val Senalesiin korkean paikan leirille, mutta Mäki harjoittelee Vuokatissa.

– Tein päätöksen jo syksyllä, Mäki kertoi.

– Reissu korkealla tulisi pitkäksi, jos ensin olisi leiri korkealla ja perään matka Pekingin kisoihin.

Sprintin takia hän kaipaa vauhdikkaampaa harjoittelua kuin vain distanssimatkoille harjoitteluaan painottavat hiihtäjät. Korkealla se olisi vaikeampaa kuin happirikkaammissa oloissa.

– Sprintti on osittain päätöksen taustalla, Mäki vahvisti.

Toki Mäki on valmis hiihtämään olympialaisissa myös muita matkoja. Häntä on kaavailtu myös miesten viestiin.

– Kaiken hiihdän, mitä tarjotaan, paitsi skiathlonin (yhdistelmäkilpailu). Sitä en hiihdä, vaikka pakotettaisiin, Mäki kertoi.

– Viesteissä olen käytettävissä, jos valmennusjohto kokee, että minusta on niistä hyötyä.

Karppanen taisteli hopean

Imatran SM-kisojen pariviestissä Mäki kärsi perjantaina kiritappion Miro Karppaselle. Lauantaina 15 kilometrillä viidenneksi sijoittunut Karppanen jatkoi hyviä hiihtojaan sunnuntain sprinttifinaalissa ja otti Imatran Urheilijoille myös SM-hopean niukasti ennen Verneri Poikosta.

– Nappiviikonloppu. Olen hyvässä kunnossa, mutta yli odotusten tämä kuitenkin meni, Karppanen juhli onnistunutta kolmen kilpailun kokonaisuutta Imatran kisojen päätteeksi.

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut