Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakolan hiihtomurhe sai positiivista väriä Niskasesta: "Täytyy ihailla"

Ristomatti Hakola pureskeli perjantaina pettymystään, mutta suitsutti samalla kultamitaliin hiihtänyttä joukkuekaveriaan Iivo Niskasta. Hakolan ikätoveri, 30-vuotias Niskanen, sai kaulaansa uransa kolmannen olympialaisen kultamitalin.

– On se vaan niin kova äijä, täytyy ihailla. Jos Iivo päättää neljä vuotta aiemmin voittavansa jonkun kilpailun, hän voittaa sen, Hakola kertasi STT:lle puhelimitse Zhangjiakousta.

Hakolan mielestä Niskanen on asettanut maajoukkueen muille hiihtäjille työnteon mallin. Vaikka muutkin tekevät paljon töitä, Niskasen tekemisissä on vielä menestyksen silaus.

Hakolalta Pekingin olympialaisten avausmatka 15 kilometriä meni penkin alle. Hakola oli kilpailun 28:s lähes kolme minuuttia Niskasta hitaampana.

– Tämä oli huonoin perinteisen kisani yli viiteen vuoteen. Kaikista kauden vaikeuksista joutuu verolle, Hakola kertasi.

Hakolan kausi kohti olympialatuja on ollut uskomattoman rikkonainen ja ongelmien sävyttämä. Kesällä häneltä murtui varvas ja marraskuussa kylkiluu kaatumisessa Rukan maailmancupissa. Kaiken kruunuksi hän oli flunssainen viimeistelyharjoitusten aikana Satakunnan Jämillä.

– Harjoittelu meni ihan pipariksi. Ja täällä korkealla ongelmat kertautuvat, Hakola viittasi olympialaisten hiihtämiseen vuoristo-oloissa.

Hakolan mukaan Zhangjiakoun korkeuksissa näkyy, että hän ei ole pariin vuoteen juuri päässyt korkean paikan harjoitusleireille. Viime kautta ennen niitä ei ollut koronan takia, ja tämän kauden edellä ne jäivät Hakolalta väliin ongelmien takia.

Kilpailukausikin on ollut torso ennen kauden päätavoitetta. Perjantainen 15 kilometriä oli Hakolan neljäs kisa tällä kaudella.

Ongelmat syövät miestä

Hakola myönsi, että ongelmien kasaantuminen on laittanut pääkopan koville.

– Kun ei pysty harjoittamaan ammattiaan täydellä teholla, se syö miestä, Hakola sanoi.

Pekingissä on jäljellä vielä kolme miesten hiihtomatkaa, joille Hakola on ehdolla. Ensi talvena vuorossa ovat MM-hiihdot Slovenian Planicassa.

– Sinne sitten ihan tautisessa kunnossa, Hakola tuumasi.