Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Iivo Niskanen päätti maailmancupin normaalimatkojen ykkösenä: "Onhan tämä ollut mahtava kausi"

Iivo Niskanen on päättänyt maastohiihdon maailmancupin henkilökohtaiset kilpailut kymmenenteen sijaan miesten 15 kilometrillä Falunissa. Vapaalla hiihtotavalla hiihdetyn kilpailun voitti Norjan Didrik Tönseth, joka kukisti Niskasen 51 sekunnilla. Toiseksi hiihti Ruotsin Calle Halfvarsson ja kolmanneksi Norjan Harald Östberg Amundsen.

Halfvarsson jäi kärkivauhdista yhdeksän sekuntia, Amundsen 20,4 sekuntia.

Niskanen jakoi kymmenennen sijan britti Andrew Musgraven kanssa.

– Oli ihan ok veto. Pyrin hiihtämään tasaisen reipasta koko ajan ja mielestäni onnistuin ihan hyvin, Niskanen kertoi Viasatin tv-haastattelussa.

Hän arvioi, että lämmin keli oli kaikille haastava täydellisen suksen löytämiseen. Niskasen välineet toimivat hyvin.

Olympiavoittaja Niskanen vei ensimmäisenä suomalaismiehenä nimiinsä normaalimatkojen cupin, johon lasketaan sprinttiä pidemmät matkat. Niskanen voitti kauden aikana kolme cup-kilpailua: perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailut Rukalla, Tour de Ski -kiertueella Lenzerheidessa ja Lahdessa.

– Onhan tämä ollut mahtava kausi. Kaikki perinteisen hiihtotavan väliaikaiset normaalimatkat tuli voitettua, Niskanen kertasi.

Olympialaisissa hän voitti kolme mitalia, sillä 15 kilometrin olympiavoiton lisäksi tuli hopeaa pariviestistä ja pronssia yhdistelmähiihdosta. Ainoa harmituksen aihe oli nelossijaan päättynyt Holmenkollenin 50-kilometrinen, sillä Niskanen on tähynnyt Oslon kisan voittoon jo pitkään.

– Rima on korkea, jos mielii pitää tason tuolla. Olen valmis niin tekemään, Niskanen ennakoi kovaa harjoittelua myös ensi kautta kohti.

Cupin kokonaiskilpailussa Niskanen oli kolmas Norjan Johannes Hösflot Kläbon ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin takana. Kläbo puuttui Falunista aiemman koronatartunnan takia, ja Bolshunov uupui venäläishiihtäjien pannan takia.

Lindholm uran parhaaseen

Suomalaisten ilonaihe Falunissa oli myös Remi Lindholm uransa parhaalla cup-sijalla 14:ntenä. Perttu Hyvärinen hävisi Lindholmille kymmenen sekuntia ja oli 18:s.

Lindholm, 24, hiihti uransa parhaan sijoituksen cupissa, vaikka valitteli Viasatin tv-haastattelussa selkävaivoja. Aiemmin kaudella Lindholm oli ollut kahdesti 21:s maailmancupissa.

– Selkä on ollut kipeänä Holmenkollenilta asti, Lindholm kertoi. Oslossa viikko sitten hän keskeytti 50 kilometrin hiihdon.

Hyvärinen arvioi hiihtoaan Viasatin haastattelussa "läpihiihdoksi".

– Ei ole enää hirveästi paukkuja. Kun kevätaurinko alkaa paistaa, kuntokin alkaa sulaa, Hyvärinen luonnehti.

Alle 23-vuotiaiden 15 kilometrin maailmanmestariksi hiljattain perinteisellä hiihtotavalla yltänyt Arsi Ruuskanen oli 32:s ja Markus Vuorela 39:s.

– Harmittavan lähelle jäivät pisteet, Ruuskanen totesi Viasatille. Pisteen tuova 30. sija karkasi kahden sekunnin erolla.

Falunissa on tänään vielä ohjelmassa naisten 10 kilometrin kilpailu.

Johaug näytti ylivoimaansa vielä kerran, Pärmäkoski jäi 1,9 sekuntia palkintosijasta Falunissa

Krista Pärmäkoski on sijoittunut neljänneksi maastohiihdon maailmancup-kauden viimeisessä henkilökohtaisessa kilpailussa. Pärmäkoski jäi Falunissa palkintosijasta 1,9 sekuntia.

– Yllätyin sijoituksesta, oli tosi tiukka kisa. Olisi tietysti kiva olla pallilla, mutta vapaalla hiihtotavalla ihan hyvä kisa, Pärmäkoski kommentoi Viasatin tv-haastattelussa.

Pärmäkoski kertoi lähteneensä matkaan "kohtuu rohkeasti" ja arvioi, että ladun helpot paikat piti hiihtää kovaa. Yllätys kuitenkin oli, kun hän kuuli väliajoista taistelevansa paikasta kärkikolmikossa.

Pärmäkoski hiihti kauden maailmancupeissa kolme kertaa palkintosijalle ja kruunasi kauden mitaliin Pekingin olympialaisissa. Hän oli kolmas Zhangjiakoussa perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä.

– Tasainen kausi. Pystyin hiihtämään Rukasta asti palkintopallin tuntumaan, Pärmäkoski arvioi tv-haastattelussa.

Pärmäkoski neljäs kokonaiscupissa

Vapaalla hiihtotavalla kisatun 10 kilometrin kilpailun voitti ylivoimaisesti Norjan Therese Johaug, jolle hiihto oli uran viimeinen henkilökohtainen matka maailmancupissa. Johaug aikoo kisata keväällä vielä pitkän matkan hiihdoissa, mutta maailmancupissa kisat päättyvät Faluniin. Ruotsissa hiihdetään huomenna vielä sekaviestejä.

Lauantaina toiseksi hiihti Ruotsin sprinttitähti Jonna Sundling 35,9 sekunnin erolla kärkeen. Kolmas oli Yhdysvaltain Jessie Diggins 0,4 sekuntia Sundlingille hävinneenä.

Kerttu Niskanen oli kilpailussa seitsemäs hävittyään Johaugille 50 sekuntia. Pisteille hiihti myös 26:nneksi yltänyt Jasmi Joensuu. Suomalaisista Johanna Matintalo oli 34:s, Anne Kyllönen 36:s ja Katri Lylynperä 50:s.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voiton vei Tour de Ski -kiertueen voittanut venäläinen Natalia Neprjajeva. Hän ei kilpaillut cupissa enää Salpausselän jälkeen, koska Venäjän sotatoimet Ukrainassa sulkivat venäläishiihtäjät kansainvälisiltä kilpaladuilta.

Pärmäkoski oli cupin loppupisteissä neljäs, edellään Neprjajevan lisäksi Diggins ja Ruotsin Ebba Andersson. Niskanen oli cupissa seitsemäs.

Normaalimatkojen cupissa Pärmäkoski oli kolmas Johaugin ja Ruotsin Frida Karlssonin takana.

Sunnuntaina maailmancupissa hiihdetään sekaviestejä.