Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Puheenjohtaja Jan Vapaavuori oli ahtaalla Olympiakomitean jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori myönsi Olympiakomitean (OK) ja sen jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa maanantaina, että Mika Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä saama varoitus ja uudelleenvalinta Huippu-urheiluyksikön johtajaksi olisi pitänyt käsitellä toisin.

Vapaavuori korosti, ettei tapausta eikä varoitusta voitu saattaa julkisuuteen, mutta jälkeenpäin ajatellen Lehtimäen saama varoitus olisi hänen mielestään "ehkä pitänyt" saattaa OK:n hallituksen tietoon ennen uudelleenvalintaa.

– Ehkä olisi voinut kertoa hallituksella, ehkä olisi voinut toimia toisin. Näin asiaa ei olisi pitänyt hoitaa, Vapaavuori pyöritteli asiaa keskustelutilaisuuden avauspuheenvuorossaan.

– Tehtävän merkityksen takia asia olisi pitänyt juoksuttaa jotenkin toisella tavalla.

Myöhemmin paljastui kaksi muuta Olympiakomiteaan liittyvää epäilyä epäasiallisesta käytöksestä. Ne on saatettu Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvitettäväksi.

31. toukokuuta järjestetään OK:n ylimääräinen jäsenkokous Sulkapalloliiton ja 16 muun jäsenjärjestön vaatimuksesta. Jäsenjärjestöt vaativat myös ulkopuolista selvitystä Olympiakomitean toiminnasta.

Kritiikkiä läpinäkyvyyden puutteesta

Maanantain keskustelutilaisuudessa Koripalloliitto esitti seitsemän jäsenliiton nimissä selvitysryhmää, joka arvioisi Olympiakomitea toimintaa. Keskustelutilaisuudessa ei voitu tehdä asiasta päätöstä, eivätkä kaikki osanottajat pitäneet ratkaisua kattavana eikä ryhmään esitettyjä henkilöitä riippumattomina.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki arvioi kriittisesti Olympiakomitean johtamistapaa.

– Olympiakomiteassa ei ole määritelty johtamisjärjestelmää. Se on johtanut johtamisvajeeseen ja läpinäkyvyyden puutteeseen, Lähdesmäki arvioi.

Lähdesmäki ei hyväksy sitä, että Lehtimäen varoitus rajattiin vain OK:n puheenjohtajiston tietoon ennen uudelleennimitystä.

– Ampumahiihtoliiton näkemys on, että ulkopuoliset selvitykset on nyt tehtävä ja sitten arvioitava johtopäätökset, Lähdesmäki jatkoi.

Lähdesmäki odottaa Olympiakomitean hallitukselta kannanottoa.

– Miten nykyinen hallitus tilanteen kokee? Oletteko te tässä ilmastossa, tässä ympäristössä työskentelykykyinen? Se on meille jäsenjärjestöille tosi tärkeä kysymys, Lähdesmäki korosti.

– Jos hallitus kokee olevansa työskentelykykyinen, hallituksen pitää ottaa etupainotteisesti agendalle johtamisjärjestelmän laatiminen niin, että se kattaa koko Olympiakomitean toiminnan. Hyvän hallinnan periaatteet on päivitettävä.

Puheenjohtaja hermostui

Vapaavuori vastasi kritiikkiin avoimuuden puutteesta siltä osin, ettei Lehtimäen tapausta voinut saattaa julkisuuteen.

– En suostu hyväksymään moitteita siitä, että täällä (Olympiakomitean johdossa) salataan asioita, jotka on lainsäädännön mukaan pakko salata. En oikeasti hyväksy sitä, että yllytetään toimimaan lainvastaisesti, Vapaavuori sanoi.

– On ihan selvää, ettei Lehtimäen asiaa olisi voinut kertoa julkisuuteen. Olen myös suoraan todennut tässä, että sen olisi ehkä voinut kertoa hallitukselle.

Vapaavuori toivoi avauspuheenvuorossaan jäsenjärjestöiltä linjauksia ulkopuoliseen selvitykseen. Se ei hänen mielestään onnistunut.

– Jäämme nyt miettimään. Hallitus joutuu pohtimaan, miten tässä mennään eteenpäin, Vapaavuori harmitteli.

Yksimielisyyteen osallistujat pääsivät selvityksen aikataulusta.

– Olisi hyvä edetä nopeammin kuin hitaammin, Vapaavuori tiivisti puheenvuorojen yhteisen viestin.