Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärsivällisyys on hyve Robert Heleniuksen odottaessa tähtihetkeään – "Oikeastaan kaikki tekemiseni pyörii nyrkkeilyn ympärillä"

Kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta pitää väistellä kahta muhkeaa maasturia päästäkseen aivan tavallisen teollisuusalueen matalan rakennuksen ovelle. Sisällä hikoilee kaksi miestä. Raavaampi tempoo maasta ja pumppaa penkistä rautoja, joista voi heti päätellä kolmenumeroisia kilomääriä.

– Rautaa tangoissa on nyt 185 kiloa, tarkentaa kaksimetrinen hujoppi suomeksi ennen kolmea napakkaa maastavetoa.

– Voimaharjoituksilla haetaan terävyyttä, joten maksimipainoja ei käytetä, korostaa valmentaja Johan Lindström ruotsiksi.

– Speed is power!

Kaiuttimista kajahtaa harjoituksissakin Ivar´s Revenge, tanskalaislaulaja Danheimin viikinkimusiikki. Onhan salin tähti ”The Nordic Nightmare”, kenties Suomen yksinäisin huippu-urheilija. Nyrkkeilijä Robert Helenius, 38, on otellut 27 viime kuukauden aikana kaksi kertaa. Peräkkäiset voitot puolalaisesta Adam Kownackista pitävät Heleniuksen WBA-liiton MM-ottelun kynnyksellä.

Sparrari löytyi Islannista

Lindströmistä tuli loukkaantumisista kärsineen ja urallaan alamäessä olleen Heleniuksen valmentaja liki kahdeksan vuotta sitten.

– Vaimoni Sandra on syntynyt Ahvenanmaalla. Ostimme täältä kesämökin. Muutimme saarelle ja asuimme aluksi kaksi vuotta mökillä, kun varaa ei muuhun ollut. Tämän piti olla välipysäkki, mutta nyt on asuttu täällä kahdeksan vuotta, Helenius kertoo.

Kaikki Ahvenanmaalla tuntevat kaksimetrisen Heleniuksen, mutta hän liikkuu yleensä vain kotinsa ja harjoitussalin 30 kilometrin väliä. Haastattelua Maarianhaminan keskustan kahvilassa ei häiritse varttitunnin aikana kukaan.

– Ei minua selfien ottamiset haittaa, mutta enemmän niitä pyydetään Turussa tai Helsingissä tai jo laivalla lähtiessäni täältä. Olen antisosiaalinen. Tykkään istua hiljaa kotona. Olen reissannut urani aikana aivan tarpeeksi. Hiihtämistä harrastaisin, mutta eipä se oikein täällä saarella onnistu.

Kun on kolme lasta, velvollisuuksia taitaa olla eniten kuljettajana harrastuksiin.

– Oikeastaan kaikki tekemiseni pyörii kuitenkin nyrkkeilyn ympärillä, syöminen, nukkuminen, lomatkin. Siitä taitaa olla nelisen vuotta, kun viimeksi käytiin lasten kanssa Levillä ja Floridassa.

Kun ottelu on kiikarissa, Ahvenanmaalle saapuu jossain vaiheessa sparrariksi islantilainen Kolbeinn Kristinsson. Helenius on käynyt myös Islannissa hänen kanssaan harjoittelemassa.

– Iskihän korona kannaltani huonoon rakoon. Matsien välillä on normaalisti puolen vuoden verran, mutta minulla oli lähes 19 kuukauden tauko. Olin just päässyt uudelleen maailmankartalle näyttämään, että Porvoon poika osaa vielä.

Ottelu elokuuhun mennessä

Helenius voitti Kownackin juuri ennen koronaviruspandemian puhkeamista maaliskuussa 2020 ja uudelleen lokakuussa 2021. Kyseessä olivat Heleniuksen ensimmäiset ottelut USA:ssa ja Kownackin uran ensimmäiset tappiot.

– Jossain New Yorkin Brooklynissa salilla voi harjoitella sata nyrkkeilijää. Kun menimme USA:han otteluun, meiltä kysyttiin harjoitussalistamme. Siellä ei oltu uskoa, kun sanoimme ”Robben” harjoittelevan salillaan yksin, Lindström naurahtaa.

Lindström näyttää harjoitustilan maissipalloa, joka voidaan omalla salilla asettaa pysyvästi tulevan vastustajan pään korkeudelle. En pyydä Heleniusta näyttämään, lentääkö se koukkuiskusta kattoon asti.

Koronatilanne on aiheuttanut Heleniuksen harjoitteluun kaksi jarrutusvaihetta.

– Koronan sairastaminen oli pienempi vaiva kuin sen pahuksen rokotteen aiheuttama parin viikon harjoitustauko. Silloin nousi kuume.

Helenius on WBA-liiton haastajalistalla kolmantena. WBA:n lisäksi myös kahden vähempiarvoisen liiton (WBO ja IBF) raskaan sarjan titteliä pitää ukrainalainen supermestari Oleksandr Usyk. WBC-liiton viimeksi vajaa kuukausi sitten titteliään puolustanut mestari Tyson Fury kelpaisi Heleniukselle vastustajaksi yhtä hyvin, mutta harva uskoo vielä seuraavan Heleniuksen ottelun olevan MM-matsi.

– Uskon saavani ottelun elokuuhun mennessä, Helenius sanoo ja hymyilee vihjaavasti.

– Syke nousee yli 120:n, kun vain katselen mahdollisten tulevien vastustajieni edellisiä otteluita!

Mitä olet ajatellut tehdä nyrkkeilyurasi jälkeen?

– Keskittyminen on ollut sata prosenttia tähän uraan. Maksimissaan kahden vuoden verran olisi vielä aikaa nyrkkeillä. Kyllä 38 ikävuotta jo tuntuvat.