Dostal ja Langhamer auttavat Jalosta sekä Tshekin muita MM-pelaajia Tampereella – "He ovat laatineet listan erilaisista ruokaravintoloista"

Maaliskuun 22. päivänä 1981 maajoukkuehyökkääjä Kari Jalonen oli suuressa roolissa, kun Kärpät voitti Tampereella ensimmäisen Suomen mestaruutensa jääkiekkoliigassa.

Seuranneiden runsaan 40 vuoden aikana Jalonen, 62, toki pelasi tai valmensi Tampereella usein, mutta aina Hakametsän hallissa. Nyt toukokuussa hänen elämässään on ollut kaksikin suurta uutta kokemusta eli Tshekin A-maajoukkueen valmentaminen MM-kisoissa Tampereen uudessa areenassa.

– Olen usein sanonut, että tämä tarina on kirjoitettu tähtiin. Olen Tshekin ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja ja ensimmäiset arvokisat ovat sitten rakkaassa kotimaassa Suomessa, Jalonen sanoo Tshekin treenien jälkeen.

Tampere on muuttunut paljon 41 vuodessa, mutta yksi tuttu kiintopiste löytyi. Jalonen vei tiistaina joukkueensa 1–2-yllätystappioon päättyneen B-lohkon Itävalta-ottelun jälkeen syömään tunnettuun pihviravintolaan puolen kilometrin päähän areenasta.

– Meidän Tampereella pelanneet maalivahdit Lukas Dostal ja Marek Langhamer auttavat minua ja muuta joukkuetta tässä asiassa. He ovat laatineet listan erilaisista ruokaravintoloista, missä kenenkin kannattaa käydä syömässä omaa mieliruokaansa, Jalonen paljastaa.

Kutsu kävi Varalan Saunaan

Tiedossa ei ole, onko listalla manselaiseen perinneherkkuun mustaanmakkaraan erikoistuneita ravintoloita, mutta ainakin jotain peritamperelaista pelaajat tulevat kokemaan jo keskiviikkona Suomen saunapääkaupungissa.

– Saimme kutsun tulla Varalan urheiluopiston saunaan. Rohkeimmat käyvät varmaan uimassakin Pyhäjärvessä, Jalonen uskoo.

Varala sijaitsee lähellä hotellia. Lähellä olisi myös Pyynikin näkötorni legendaarisine munkkeineen, sinne pääsisi nousten yhtä legendaariset Pispalan portaat.

– Olemme tulleet tänne pelaamaan ja menestymään, emme tutustumaan nähtävyyksiin, Jalonen korostaa.

Menestyksen esteenä voi olla Suomi. Oliko hyvä, ettei Tshekki saman lohkon joukkueena voi kohdata Suomea puolivälieräottelussa?

– Ei tällä ole mitään merkitystä. Kaikki tietävät pelin hengen, Jalonen oikaisee käsityksen.

Suomi-kiekon sanansaattaja

Suomalainen kiekkolegenda toisen maan päävalmentajana herättänee monenlaisia tunteita.

– Kaikki ne ihmiset, joiden kanssa olen jutellut, ovat olleet iloisia, että olen saanut tämän työn. Yhtään negatiivista sanaa ei ole tullut medialta, johtajilta, pelaajilta, faneilta, eikä tutuiltakaan. Pesti ulkomaalaisessa maajoukkueessa on isossa kuvassa tärkeä Suomen jääkiekkoilulle, Jalonen innostuu.

Onko suomalaisuudesta ollut hyötyä Tampereella asioiden sujumisen kannalta?

-– Hotellilla kielitaito voisi olla eduksi, jos jotain vaikeaa tulisi eteen, Jalonen arvioi.

Jääkiekon perinteinen menestysmaa hakee Tampereelta uutta nostetta, sillä Tshekin toistaiseksi viimeinen arvokisamitali on pronssia Suomen ja Ruotsin isännöimästä MM-turnauksesta vuodelta 2012.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut