Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain viestinaiset yllättivät tähtiä vilisevän Jamaikan 4x100 metrillä

Eugenessa yleisurheilun MM-kisoissa naisten pikamatkoja hallinnut Jamaika jäi toiseksi 4x100 metrin viestissä, kun kotijoukkue Yhdysvallat toi viestikapulan ensimmäisenä maaliin. Saksa oli viestin kolmas ja pääsee elokuisiin EM-kisoihin Müncheniin yhtenä viestisuosikkina.

USA:n voittoaika oli 41,14, josta Jamaika jäi neljä sekunnin sadasosaa ajalla 41,18. Saksan pronssiaika oli 42,03.

Mestarit juoksivat kvartetilla Melissa Jefferson, Abby Steiner, Jenna Prandini ja Twanisha Terry. Ensimmäisessä vaihdossa epäonnistunutta Jamaikaa ei auttanut, vaikka joukkueessa olivat satasen mestari Shelly-Ann Fraser-Pryce, 200 metrin mestari Shericka Jackson, viime olympialaisten pikajuoksusankari Elaine Thompson-Herah.

Miesten pikaviestikin päättyi yllätykseen, kun olympiavoittaja Andre De Grasse ankkuroi Kanadan kultaan kauden kärkiajalla 37,48. Kultaa voittivat myös De Grasselle kapulaa kiidättäneet Aaron Brown, Jerome Blake ja Brendon Rooney.

– MM-kisojen päättäminen tällaiseen kisaan on hienoa, jalkavamman kanssa kipuillut De Grasse sanoi.

Yhdysvallat kisasi ilman 100 metrin mestaria Fred Kerleyä, joka oli sivussa vamman takia. Kerleyn poissaolosta huolimatta USA oli suosikki, mutta avaaja Christian Colemanin ja kakkososuuden Noah Lylesin vaihto oli hapuileva, kuten viimeinen vaihto Elijah Hallin ja Marvin Bracyn välillä.

Yhdysvallat oli viestin kakkonen 0,07 sekuntia voittajille hävinneenä. Pronssia juoksi Britannia ajalla 37,83.

Korir juoksi kultaan 800 metrillä

Kenian Emmanuel Kipkurui Korir juoksi MM-voittoon miesten 800 metrillä, kun hänen tavaramerkkinsä vahva kiri jätti muut aseettomiksi. Tokion olympialaisissakin kultaa napanneen Koririn aika Eugenessa oli 1.43,71. Kultajuoksu oli kenialaisen kauden paras.

– Tiesin, että muut olivat lähellä viimeisellä sadalla metrillä. Oletin, että joku yrittää ohi, mutta kukaan ei tullut, Korir sanoi.

Hän koki onnistuneensa viimeinkin MM-kisoissa.

– Odotus on ollut pitkä. Epäonnistuin vuosina 2017 ja 2019, mutta nyt onnistuin, Korir kertoi.

Toiseksi sijoittui Algerian Djamel Sedjati ajalla 1.44,14. Pronssille juoksi Kanadan Marco Arop tuloksella 1.44,28.

Tsegay käytti kirivoimaansa

Etiopian Gudaf Tsegay voitti kultaa naisten 5 000 metrillä ajalla 14.46,29. Tsegay on voittanut hallikisoissa 1 500 metrin MM-kultaa, ja keskimatkan harjoittelu auttoi häntä vitosella.

– Apua on etenkin loppusuoralla, voittonsa kaikille etiopialaisille omistanut Tsegay sanoi.

Toiseksi juoksi kauden parhaimmalla tuloksellaan Kenian Beatrice Chebet. Hänen aikansa oli 14.46,75. Pronssimitali meni niin ikään Etiopiaan, kun Dawit Seyaum saavutti maaliviivan ajalla 14.47,36.

Tokion olympialaissa matkalla kultaa voittanut Hollannin Sifan Hassan jäi kisassa kuudenneksi. Hän kertoi pitäneensä viime kauden jälkeen pitkän tauon, jotta saisi kunnolla levättyä.

Pichardo ratkaisi avausloikillaan

Kolmiloikkapaikalla mestaruus meni Portugaliin, kun viime kesän olympiavoittaja Pedro Pichardo venytti loikilleen parhaat mitat 17,95. Kuubalaissyntyinen Pichardo ratkaisi kisan jo ensimmäisellään, mutta harmitteli, ettei ylittänyt 18 metriä.

– Olin keskittynyt 18 metrin tulokseen. Sitä ei tullut, mutta tuli kultamitali, Pichardo sanoi.

Burkina Fasoa edustava olympiapronssimitalisti Hugues Fabrice Zango jäi voittajan loikkamitasta 40 senttiä ja otti hopean tuloksella 17,55. Kiinan mitalitili kasvoi Zhu Yamingin pronssituloksella 17,31.

Ottelun kärkimiehen juoksu jäi kesken

Miesten kymmenottelussa avauspäivän päätöslajissa oli draamaa, sillä kanadalaisen olympiavoittajan Damian Warnerin kisa jäi kesken 400 metrillä. Ottelua johtaneen Warnerin jalka kramppasi takasuoralla, eikä hän päässyt maaliin.

Ottelua johtaa Puerto Ricon Ayden Owens-Delerme 4 606 pisteellä, joka juoksi 400 metrillä komeaan voittoon ajalla 45,07. Kanadan Pierce Lepage on toisena 4 485 pisteellään. Yhdysvaltain Zachery Ziemek on kolmantena, 16 pisteen päässä kakkossijasta.

Kymmenottelussa on jäljellä vielä viisi lajia, kisojen päätöspäivänä kisattavat 110 metrin aidat, kiekko, seiväs, keihäs ja 1 500 metrin juoksu.