Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parvelan Retu iskussa – Varjonova yllätysvalmis

Kuninkuusravien ennakkosuosikki Parvelan Retu oli alkuviikon harjoituksissa yhtä hyvä kuin aina ennenkin, mikä sai oriin valmentajan Petri Laineen myhäilemään tyytyväisyyttään. Forssan seppelejahdin alla moni on kuitenkin pohtinut, miten Parvelan Retu selvittää sille haasteeksi muodostuneet lähtötouhut.

– En ole huolissani, Laine kuittasi keskiviikkona.

– Siinä tapauksessa olisin, jos Parvelan Retu olisi laukkaillut joskus matkalla. Autolähdössä en näe isoja riskitekijöitä. Mikkelissä kokoontumisvaiheen temppuilu jäi mysteeriksi, ja kerran aikaisemmin Vieremällä tullut laukka johtui sisäradasta, josta lähtö yritettiin ottaa ylivarovasti. Toivon, ettei meidän tai kenenkään muunkaan tarvitse jossitella jälkikäteen.

Laine on Pörnä-Tytön kanssa päässyt kuningatarkilpailuun vuonna 2016 Turussa, joten valmentajalle kisa on tuttu. Parvelan Retu on kuitenkin ensikertalainen.

– Tavoitteena on kolme hyvää kilpailusuoritusta. Valmistaudumme kisaan kuten mihin tahansa lähtöön. Taktiikka muotoutuu tilanteen mukaan. Mitään ei ole tarkoitus lähteä muuttamaan. Etukäteen on spekuloitu kaikenlaista, mutta lähdemme luottavaisena taistoon.

"Viikonloppuna unelmasta tulee totta"

Kuningatarkisan ensikertalaisista Varjonova on jo 13-vuotias. Se on tehnyt pitkän uran ravihevosena ja opetusratsuna. Useimmat kunnan 6 500 asukkaasta tunnistavat Varjonovan valmentajan Bella Varjosen lähikaupassa.

Monella perheellä on läheinen side myös hevoseen. Varsana Varjonovan ympärille rakennettiin 70 osuuden kimppa, ja tavoitteeksi asetettiin jonain päivänä pääsy mukaan kuningatarkilpailuun. Nyt tuo kunnianhimoinen tavoite on toteutumassa. Se on iso juttu omistajille.

– Edellisen kerran jäimme ensimmäiseksi varahevoseksi ja niukasti rannalle, Varjonen muistelee.

– Viikonloppuna unelmasta tulee totta. Ennen viimeisten paikkojen valitsemista tuli jo tunne, että jäämmekö taas ulos kisasta.

Omistajien ja fanien kesken Forssan viikonloppua on hypetetty heti valintapäivästä alkaen. Myös opetusratsuna tamman pääsy kuningatarkisaan on koskettanut monia. Paikalliset yritykset ovat järjestäneet kaikille hevosen faneille ilmaisen bussikuljetuksen raveihin.

Taktiset kuviot selvät

Luvassa on hurja rypistys, sillä Kuninkuusravien kilpailuformaatti on aivan omanlaisensa. Varjonovalla on kokemusta kahtena peräkkäisenä päivänä kilpailemisesta, mutta ei kahdesta startista samana päivänä.

– Varjonova on erittäin hyvä palautumaan, ja kahden peräkkäisen päivän kisoista se on toisessa startissa ollut parempi. Tamma on muutenkin kestävä kilpailija, jolla ei ole ollut terveyshuolia urallaan. Kun se vielä on säästänyt itseään kilpailutilanteessa, uskon Varjonovan selvittävän kolme matkaa kunnialla. Toki kilpailu on raskas hevoselle. Itselläni on kisasta kokemusta, ja sen jo tiedän, että viikonloppu on henkisesti raskas valmentajalle, Varjonen nauraa.

Taktiset kuviot ovat selvät, sillä kahdelle ensimmäiselle matkalle Varjonova lähtee matkaan takarivistä.

– Se sopii tammalle eturiviä paremmin, sillä Varjonova tarvitsee toisen hevosen selän eteensä. Tamma on ihan elämänsä kunnossa, joten lähdemme jokaisella matkalla ajamaan parhaasta mahdollisesta sijoituksesta. Kimpan sisällä on asetettu tavoitteeksi, että olisimme kokonaiskilpailussa puolen välin paikkeilla, Varjonen päättää.

Kuninkuusravit ravataan viikonloppuna Forssassa. Päälähdöt ovat lauantaina ja sunnuntaina.