Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kapteeni Koulibaly johdatti Senegalin pudotuspeleihin – kisaisäntä Qatar ei saanut pistettäkään MM-kilpailuissaan

Hollanti ja Senegal varmistivat tiistai-iltana pääsyn jalkapallon miesten MM-kilpailujen pudotuspeleihin, kun Hollanti voitti kisaisäntä Qatarin 2–0 ja Senegal Ecuadorin 2–1. Hollanti voitti A-lohkon, ja sille olisi riittänyt tasapelikin jatkoon.

Senegalin sen sijaan piti esittää venymiskykyään. Senegal tarttui pudotuspelipaikkaan Ismaila Sarrin ensimmäisen puoliajan loppuhetkien rangaistuspotkumaalilla, mutta Ecuador ei luovuttanut.

Moises Caicedo laukoi lähietäisyydeltä 1–1-tasoituksen. Tasatulos olisi taannut Ecuadorille jatkopaikan, mutta vain pari minuuttia Caicedon täysosuman jälkeen Senegalin kapteeni Kalidou Koulibaly näytti esimerkkiä ja palautti joukkueensa johtoon, joka kesti loppuun asti.

Voiton varmistuttua Senegalin pelaajat esittelivät televisiokameroille julistetta, jossa oli päivälleen kaksi vuotta sitten kuolleen senegalilaissuuruus Papa Bouba Diopin kuva. Hän kuoli 42-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen.

Diop viimeisteli maalin Ranskan verkkoon MM-kilpailuissa 2002, jolloin Senegal vavisutti jalkapalloilevaa maailmaa ja kukisti avausottelussa hallitsevan maailmanmestarin. Senegal eteni tuolloin puolivälieriin. Ranskan tie päättyi alkulohkoon.

– Tämä on erityinen päivä kaikille senegalilaisille. Diop oli ensimmäinen senegalilainen, joka teki maalin MM-kilpailuissa, ja hän kuoli tällä päivämäärällä (29. marraskuuta). Halusimme tehdä jotain suurta hänen muistolleen, koska hän teki niin paljon senegalilaisen jalkapallon eteen, Koulibaly kertoi C Moren televisiolähetyksessä.

– Kun hän kuoli, oli se iso menetys. Niinpä halusimme kunnioittaa häntä todella. Hänen pelinumeronsa kantaminen käsivarsinauhassa on kunnia. Toivon terveyttä hänen perheelleen ja kaikille, kapteeninnauhaansa Diopin pelinumeron 19 tussannut Koulibaly.

Qatar ei kurotellut korkealle

Ensimmäistä kertaa MM-viheriöllä esiintynyt Qatar hävisi kaikki kolme otteluaan ja onnistui maalinteossa vain Senegalia vastaan, kun toisen kierroksen ottelu päättyi 1–3-tappioon.

Cody Gakpo viimeisteli Hollannille 1–0-johdon 26. minuutilla. Toisen puoliajan alussa Frenkie de Jong tuplasi lukemat. Qatar tyytyi Etelä-Afrikan kohtaloon, ja siitä tuli vuonna 2010 MM-kilpailuja isännöineen Etelä-Afrikan jälkeen toinen kisaisäntä, joka jäi alkulohkoon.

– Olemme maa, jossa on 6 000 jalkapallon lisenssipelaajaa. Niinpä tämä oli todennäköinen lopputulos, Qatarin päävalmentaja Felix Sanchez perusteli heikosti sujunutta kisaurakkaa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Emme koskaan ajatelleetkaan asettaa tavoitetta 16 parhaan joukkoon tai puolivälieriin.