Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pelelle jätettiin jäähyväisiä – Fifa aikoo pyytää jokaiselta maalta erityisen kunnianosoituksen legendalle

Valtavasti surijoita kokoontui maanantaina Sao Paulon Santosissa sijaitsevalle stadionille jättämään jäähyväiset ja osoittamaan kunnioitusta torstaina kuolleelle brasilialaiselle jalkapallolegendalle Pelelle. Maailman kaikkien aikojen parhaimmaksi jalkapalloilijaksi monissa arvioissa todetun Pelen arkku asetettiin keskellä kenttää Urbano Caldeira -stadionilla, joka on Pelen entisen seuran Santosin koti.

Arkkua kuljettaneen saattueen matkaa seurasi maanantaiaamuna katujen varsilla valtavat määrät ihmisiä. Stadionille jonotettiin yötä myöten, ja jono venyi jopa kahden kilometrin mittaiseksi.

– Pele on valtaisan ylpeyden lähde Brasilialle. Hän ei ole kotoisin Santosista, mutta siitä tuli hänen kotinsa, ja hän kuuluu heille – mutta samalla koko maailmalle, Etelä-Amerikan jalkapalloa seuraava toimittaja Tim Vickery kuvaili BBC:lle.

– Ihmiset kaduilla tekevät tästä päivästä niin kauniin. On ihmeellistä nähdä ihmisiä ympäri maailman jalkapallopaidat päällään. Se on Pelen legendaa, totesi puolestaan Pelen uraa pitkään seurannut brasilialaistoimittaja Ricardo Seyton BBC:lle.

Pele on ainoa kolme maailmanmestaruutta voittanut jalkapalloilija. Hän teki urallaan uskomattomat 1 283 maalia, joista 1 091 pelatessaan Santosissa 18 vuoden ajan. Loput maaleistaan "Kuningas" teki Brasilian maajoukkueelle ja Pohjois-Amerikan ammattilaisliigan New York Cosmosille, jossa hän päätti uransa vuonna 1977.

Pele oli kuollessaan 82-vuotias. Tiistaina hänet saatetaan Santosin kaduilla hautajaissaattueessa yksityiseen hautausseremoniaan.

"Pele on ikuinen"

Paikalla stadionilla oli myös Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino. Hän kertoi, että Fifalla on erityinen pyyntö "jokaiselle maailman maalle".

– Aiomme pyytää jokaista maailman maata nimeämään yhden jalkapallostadioneistaan Pelen mukaan, Infantino sanoi.

– Meillä on täällä suuri suru seuranamme. Pele on ikuinen. Jalkapallon globaali ikoni.