Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valmentaja ei aseta Suomen jäätanssiparille tulostavoitetta EM-kilpailuihin – Turkkila ja Versluis pyrkivät jatkamaan Espoon areenasta tuttuja hyviä otteita

Jäätanssin olympiakävijät Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat ensi viikolla uransa ehkä toistaiseksi kirkkaimmassa valokeilassa, kun suomalaispari luistelee Espoossa järjestettävissä taitoluistelun EM-kilpailuissa.

28-vuotiaat luistelijat ovat jo kokeneita arvokisaedustajia, mutta edellisistä EM-kilpailuista on vierähtänyt peräti neljä vuotta. Loukkaantuminen, koronapandemia ja koronaan sairastuminen ovat pilanneet edelliset suunnitelmat, joten Espoossa Turkkila ja Versluis pyrkivät parantamaan vuoden 2019 EM-kilpailujen 11:ttä sijaansa.

He ovat Kansainvälisen taitoluisteluliiton kausirankingissa neljänneksi korkeimmalla oleva eurooppalaispari. Villeimmät povaavat jopa mitalimahdollisuuksia, mutta Turkkila ja Versluis väistävät paineet.

– Tässä vaiheessa paineet eivät tunnu. Olemme tottuneet kisaamaan erilaisissa tilanteissa ja saaneet luottoa siihen, että pystymme onnistumaan, oli tilanne mikä tahansa, Versluis painotti maanantaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

– Meillä on ollut useasti kovia paikkoja. Yksi esimerkki oli olympiakarsinta. Se oli tiukka paikka ja kokemus, joka auttaa nyt taustalla ja tuo itsevarmuutta. Käymme psyykkisen valmentajan kanssa läpi asioita, jos on jotain tuntemuksia, ja sanoitamme ne toisillemme, Turkkila avasi henkisen puolen hoitamista.

Fyysisestikin jäätanssipari on iskussa.

– Olemme treenanneet perustreeniä ja edenneet suunnitelmissamme oikein hyvin. Olemme syventäneet ohjelmaamme, liikkeet ovat automatisoituneet, ja standardi on korkeammalla, että pystymme tekemään juttuja paremmalla laadulla ja hyvällä energialla, Turkkila avasi viime viikkojen kuulumisia.

Pitkä matka vaikeana aikana

Päävalmentaja Maurizio Margaglio muistutti kotiyleisön kahdesta puolesta. Kotiyleisö antaa lisäpotkua, mutta odotukset pitää käsitellä oikein. Aiemmat hyvät kokemukset Espoon areenasta auttavat Turkkilaa ja Versluista.

– Samassa hallissa on ollut kaksi isoa kisaa, joten tämä on tuttu paikka. Olemme nauttineet niistä todella paljon. Varmasti tulemme nauttimaan täysillä myös EM-kilpailuista. Uskomme, että yleisöstä on hyötyä ja saamme siitä energiaa, Versluis sanoi.

– Täällä luisteleminen on ollut aina hyvä kokemus, Turkkila alleviivasi.

Versluis viittasi isoilla kilpailuilla lokakuun Finlandia Trophyyn ja marraskuun GP-kilpailuun, jotka molemmat toivat kolmannen sijan. Etenkin GP-kilpailun pronssi nosti odotuksia EM-kilpailuihin.

– Tämä on ollut pitkä matka. Kolme vuotta sitten päätimme, että haluamme olla paljon parempia. Takana hieno matka vaikeana aikana, päävalmentaja Margaglio muistutti.

"Emme voi vaikuttaa muuhun"

Koronapandemian sävyttäminä vuosina Turkkila ja Versluis ovat debytoineet olympialaisissa 2022. He sijoittuivat Pekingissä 15:nneksi. Viime kevään MM-kilpailuissa Montpellierissä heidän sijoituksensa oli 12:s.

Venäläisluistelijoiden puuttuminen avaa tilaa tulosliuskan kärkipäähän useissa taitoluistelun lajeissa, mutta Turkkila ja Versluis eivät tuijota muiden suorituksien suuntaan eivätkä edes omia pisteitään.

– Lähdemme jokaiseen kisaan onnistuminen edellä ja keskitymme täysillä omaan suoritukseen. Emme voi vaikuttaa muuhun. Olemme oppineet, että on parasta keskittyä omaan suoritukseen ja nauttia siitä, Versluis tuumi.

– Pitää toivoa, että viime viikkoinakin tehty työ näkyy ohjelmissa, Turkkila täydensi.

He rakensivat täksi kaudeksi uuden ohjelman, jonka hierominen jatkuu ja jatkuu. Toistot eivät silti kyllästytä, koska suorituksesta keksii koko ajan parannettavaa.

– Aika paljon tulee toistoja, ja yritämme puristaa vielä lisää irti omasta suorituksestamme, Versluis jutteli.

– Tunteella ja antaumuksella, että suoritukset tulevat painetilanteessakin automaattisesti niin kuin olemme harjoitelleet, Turkkila maalaili.

– On ollut kovaa treeniä. Sitten annamme laskeutua. Nyt on viimeiset mahdollisuudet puristaa kaikki irti, Versluis sanoi.

Uskaltaako sanoa, että EM-kilpailut ovat uranne tähänastinen kohokohta, ja menevätkö ne jopa olympialaisten ohi?

– Vaikea sanoa ennen kuin olemme kisanneet. Onhan tämä ainutlaatuinen tilaisuus, Turkkila pyöritteli.

Entä mihin valmentaja Margaglio on tyytyväinen EM-kilpailujen jälkeen?

– Siihen, että he tekevät parhaansa.