Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

KOK:ssa kaavaillaan venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kisoihin – Suomen olympiakomitea kannattaa edelleen sulkua, joka tuskin päättyy kovin nopeasti

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus ilmoitti keskiviikkona, ettei Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita saa sulkea kilpailuista kansallisuuden takia. Hallitus suosittelee, että kyseisten maiden urheilijoiden paluuta kansainvälisiin kilpailuihin "tiukoin ehdoin" selvitetään edelleen.

Ehtoihin kuuluu, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat osallistuisivat kansainvälisiin kilpailuihin "neutraaleina urheilijoina" ilman kansallisia tunnuksia.

KOK:n hallitus suositteli, etteivät kansainväliset lajiliitot edelleenkään järjestä urheilutapahtumia Venäjällä tai Valko-Venäjällä eikä maiden kansallisia tunnuksia saa pitää esillä kansainvälisissä urheilutapahtumissa.

Viime vuonna KOK suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kun Venäjä aloitti Valko-Venäjän tukemana hyökkäyssodan Ukrainassa. Valtaosa kansainvälisistä lajiliitoista on noudattanut sulkukehotusta.

"Urheilijoita tulee kohdella ilman syrjintää"

Nyt KOK:n hallitus on muuttanut käsitystään ja perustelee sitä olympialiikkeen periaatteilla ja eri maiden urheilijoiden tasavertaisella kohtelulla.

Hallitus katsoi, että "urheilijoita tulisi kohdella ilman syrjintää olympiaperuskirjan mukaisesti, eikä hallitusten sovi päättää, ketkä urheilijat voivat osallistua kilpailuihin".

– Ketään ei saa estää kilpailemasta pelkästään passinsa vuoksi, hallituksen kannanotossa sanottiin.

Hallitus korosti, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden tulee noudattaa heille asetettuja osallistumisehtoja kilpailuoikeuden riistämisen uhalla.

– Jos urheilija ei noudata kelpoisuusvaatimuksia tai noudata osallistumisehtoja, urheilutapahtuman järjestäjän tulee välittömästi poistaa hänet kilpailusta ja raportoida tapauksesta KOK:lle.

Suomi on eri linjoilla

Suomen olympiakomitean kanta venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijoihin on ennallaan. Olympiakomitea vahvisti keskiviikkona, ettei venäläisiä eikä valkovenäläisiä urheilijoita pitäisi toistaiseksi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

Olympiakomitea on ilmaissut mielipiteensä vahvasti myös Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle.

– Positiivinen signaali KOK:n tiedotteessa on, että aiemmat sanktiot ja suositukset pysyvät toistaiseksi voimassa, ja että mahdollisen paluun yhteydessä pohditaan tiukkoja reunaehtoja, toimitusjohtaja Taina Susiluoto totesi Olympiakomitean tiedotteessa.

– Myös monet muut Euroopan maat ovat vaatineet tiukkoja reunaehtoja, mikäli kilpailuoikeuksien palauttamista suunnitellaan. Tämä näkökulma on saanut enemmän kannatusta kuin venäläisten ja valkovenäläisten täydellinen sulku kansainvälisestä urheilusta.

Suomen olympiakomitea ajattelee tilanteessa myös ukrainalaisten ja suomalaisten urheilijoiden asemaa.

– Ajatuksemme ovat ukrainalaisten tukena. Keskeinen intressimme on myös varmistaa, että suomalaiset huippu-urheilijat eivät kärsi tilanteesta, Susiluoto jatkoi tiedotteessa.

Kansainväliset lajiliitotkaan eivät välttämättä muuta kantaansa ainakaan nopeasti.

– En usko, että Kansainvälinen hiihtoliitto FIS olisi kuluvalla kaudella ensimmäisenä seuraamassa KOK:ta, vaikka KOK tekisi jonkinlaisen muutoksen, FIS:n varapuheenjohtaja Martti Uusitalo arvioi tilannetta MTV:lle ennen KOK:n tiedotetta.

– Uskon, ettei FIS:n hiihtolajeissa tapahdu kuluvalla kaudella mitään.

Venäjää ja Valko-Venäjää ei nähdä ainakaan jääkiekon miesten MM-kisoissa toukokuussa.

– Ei. Ei ole mahdollista. Eikä sellaista ole näköpiirissä, että ne kovin äkkiä pelaisivat kisoissa, MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kertoi keskiviikkona MTV:n uutisille.