Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ukraina uhkaa boikotoida olympialaisia, jos venäläisurheilijoita päästetään kisoihin

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n keskiviikkoinen päätös tutkia "väylää" venäläisurheilijoiden osallistumiselle ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin herättää kritiikkiä. Venäjän hyökkäyksen kohteena olevassa Ukrainassa todetaan, että maa voi boikotoida Pariisin kisoja, mikäli Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden sallitaan osallistua kisoihin.

Venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden lähes kaikkia olympialajeja koskeva panna on johtunut Venäjän viime helmikuussa Ukrainassa aloittamasta hyökkäyksestä. Valko-Venäjä on sodassa Venäjän liittolainen. KOK kuitenkin linjaa, että "yhtäkään urheilijaa ei pidä estää kilpailemasta vain hänen passinsa takia".

Ukrainan urheiluministeri Vadym Gutsait jyrähti Facebookissa, että venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden kilpailemista Pariisin kisoissa ei Ukrainassa "voida hyväksyä".

– Asemamme on muuttumaton – niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu, venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden ei kuulu olla mukana kansainvälisissä kilpailuissa. Jos meitä ei tässä asiassa kuulla, en sulje pois mahdollisuutta boikotoida olympialaisia, Gutsait kirjoitti.

Torstaina KOK:n päätöstä arvostelivat vahvasti myös Tanska ja Britannia.

– Venäjän aggressio Ukrainassa kasvaa, ja Venäjän ja Valko-Venäjän päästämistä kansainväliseen urheiluun ei voi hyväksyä, Tanskan olympiakomitean johtaja Hans Natorp kuvaili.

Britannian kulttuuri-, media- ja urheiluministeri Michelle Donelan puolestaan viittasi omassa lausunnossaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

– Tuomitsemme kaikki toimet, jotka antavat presidentti Putinille mahdollisuuden legitimisoida laitonta sotaansa Ukrainassa, Donelan sanoi.