Huhtikuun alussa pidettävässä Euroopan jalkapalloliiton Uefan kongressissa jännitetään Suomen pääsyä osaemännöimään vuoden 2025 naisten EM-lopputurnausta, mutta muutakin suomalaisvärinää Lissabonissa tuolloin on. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on ehdolla Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan varapuheenjohtajaksi eurooppalaisten jäsenten kiintiössä.
EM-järjestämisestä Suomella on kokemusta jo kokonaan omista kisoista kesältä 2009, eikä Lahtikaan suomalaisittain ihan tuntemattomilla vesillä kalasta. Mutta mikäli paikka globaalin jalkapallopäätännän ylimmille oksille aukeaa, on se härmäläisittäin harvinaista: suomalaisen jalkapallohistorian suuruuksiin kuuluva Erik von Frenckell istui Fifan varapuheenjohtajana 1930-luvulla, eikä Fifan hallituksessakaan ole suomalaisosaamista ollut sitten Osmo P. Karttusen ja 1970-luvun.
Tarkemmassa tiedossa ei enää ole, millaista Fifa-päättäminen oli von Frenckellin aikaan. Eikä nykyisyydestäkään aina helpolla selvää ota, mutta ainakin hähmäinen imago maailman suosituimman lajin johtoeliitillä on etenkin tällä vuosituhannella paljastuneiden korruptioskandaalien myötä. Tuohon Lahti haluaa muutosta: "pohjoismaisia arvoja voimakkaammin" mukaan.
– Tasa-arvo, ihmisoikeudet, läpinäkyvyys, antikorruptio, vastuullisuus, Lahti listaa pääteemansa.
– Näiden korostaminen on tärkeää, ja ne myös kiillottaisivat (Fifan) julkisivua. Menneisyyden painolastia saisi revittyä pois. Voitaisiin olla oikeasti ylpeitä Fifasta.
Lahti tietää, että muutos, jos se on tullakseen, ei tapahdu sormia napsauttamalla.
– Palloliiton uudistusprosessissakin huomasi, että ison laivan kääntäminen vie aikaa. Ja Fifassa vaikeuskerrointa tulee tuohon vielä lisää. Pääseminen mukaan (päättäviin elimiin), asioiden esiin tuominen, olemalla aktiivinen, se kaikki on tärkeää. Muutoksia ei saman tien saa aikaan, se vie pidemmän aikaa. Mutta tuo asioiden esille tuominen, siihen olen valmis, Lahti vakuuttaa.
– Fifassa on kahdeksan varapuheenjohtajaa ja liiton hallituksessa 37 jäsentä. On oltava realisti, yksilön vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Mutta silti kannattaa yrittää.
Pankkiirit vastakkain
Lahti haastaa Uefan jäsenliittojen kesken pidettävässä suljetussa lippuäänestyksessä unkarilaisen Sandor Csanyin, joka hakee nelivuotiskaudelleen jatkoa. Pankkiiri Lahti tuntee unkarilaispankkiiri Csanyin hyvin Uefan toiminnasta ja tietää, että helpolla ei Csanyita syrjäytetä.
– Olen altavastaaja, mutta en pelkää. Oli tulos mikä tahansa, ei tästä ainakaan mitään haittaa ole suomalaiselle jalkapallolle. Minulla ei ole muuta hävittävää, kuin että tuon häviää, Lahti toteaa.
– Voimasuhteista en oikein osaa sanoa. 55 maata äänestää, joten 28 ääntä riittää. Haastavaa, mutta tosissaan ollaan mukana.
Ja jos nuo vähintään 28 ääntä rapsahtavat, mitenkäs Ari Lahden aika sen jälkeen riittää kaikkeen?
– Kansainvälisiä luottamustehtäviä ehtii kyllä hoitamaan, mutta vieväthän ne aikaa. Ja sitä pitää hommata siviilityön vähentämisellä. Olen Icecapital-pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja, ja jos minut valitaan Fifan varapuheenjohtajaksi, siirryn Icecapitalin hallituksen puheenjohtajaksi, Lahti pohti.
Erik von Frenckelliä (1887–1977) Palloliitto tarjosi 1950-luvulla jopa Fifan puheenjohtajaksi, mutta hakuaika ehti umpeutua. Siintääkö tuollaisen historian teko nykyjalkapallojohtajan silmissä?
– Aika kaukaiselta tuntuu, ei tuohon pysty sanomaan nyt... Mutta yleisesti ottaen, emme me (suomalaiset) ole hirveästi oltu mukana päättävissä elimissä. Voisi olla jo aika, Lahti naurahtaa viitaten varapuheenjohtajuuteen ennemminkin kuin ylimpään Fifa-pomouteen.