Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan Lentopallokerho alkoi kohun jälkeen korostaa vastuullisuuden pelisääntöjä – myös lentopalloseuroja koskevat vastuullisuussäännöt ovat olleet jo voimassa

Hämeenlinnan Lentopallokerho kertoi tiistaina nettisivuillaan ottavansa käyttöön tiukaksi kuvaamansa vastuullisuusohjelman. Lentopalloliiton mukaan ohjeet ovat olleet jo voimassa, ja ne koskevat myös seuroja.

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Karri Virtanen kertoi tiistaina STT:lle, että jo nykyisellään liigaseurojen on pitänyt toimittaa liitolle todiste siitä, että vastuullisuusasiat on käyty seurassa läpi.

Olympiakomitean ja sen useiden jäsenjärjestöjen, muun muassa Lentopalloliiton, hyväksymä vastuullisuusohjelma korostaa esimerkiksi turvallista toimintaympäristöä, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Pelaajien osalta niihin liittyy myös antidopingiin ja kilpailumanipulaatioon liittyvää koulutusta.

– Koulutus on keino ennaltaehkäistä ongelmia. On paljon parempi, että voimme ehkäistä väärinkäytöksiä ennalta kuin korjata niiden jälkiä, Virtanen sanoi.

Hämeenlinnan Lentopallokerho korostaa, että jatkossa jokaisen liigajoukkueessa toimivan on käytävä muun muassa Väestöliiton laatima Et ole yksin -koulutus, joka painottaa epäasiallisen käytöksen tunnistamista ja siihen puuttumista. Lentopalloliiton toimitusjohtajan mukaan kyseinen koulutus kuuluu liiton ohjaajakoulutukseen, mutta pitkään seurassa toimineet ovat voineet sen välttää.

Virtasen mukaan Lentopalloliiton pitää mahdollisesti tarkastella kilpailusääntöjä ja -määräyksiä sikäli, voisiko sääntöihin tulla esimerkiksi vaatimus koulutusten säännöllisyydestä.

Manageri käyttäytyi asiattomasti vuosien ajan

STT kertoi perjantaina, että Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki käyttäytyi vuosien ajan asiattomasti. Hän arvosteli pelaajien kehoa seksuaalissävyisesti ja tarttui myös kiinni.

Haastattelussa Elina Salomäki kertoi joutuneensa Kalliomäen häiritsemäksi kaudella 2008–2009 niin, että mietti jopa pelaajauransa päättämistä. Lisäksi STT sai vahvistuksen tuoreemmastakin häirintätapauksesta, mutta sen kokenut pelaaja ei halunnut nimeään julkisuuteen. Lisäksi yksi pelaaja olisi ollut valmis kertomaan kokemuksiaan juristille, mutta ei medialle.

Vuodenvaihteessa Kalliomäki ja seura olivat saaneet rangaistuksen Lentopalloliitolta. Pääosin sakoista koostunut rangaistus perustui Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tekemään tutkintaan, joka koski vuoden 2021 tapahtumia. Tällöin Kalliomäki oli kommentoinut pelaajan takapuolta ja lähettänyt seksuaalissävytteisen viestin tämän sosiaalisen median päivityksen jälkeen.

– Yksittäisten ihmisten tekoja emme pysty estämään, mutta meillä on menetelmät ja prosessit, jos väärinkäytöksiä tapahtuu, Lentopalloliiton Virtanen viittasi Suekin tutkintaan ja korosti, ettei liitto hyväksy häirintää.

Viime viikolla Hämeenlinnan Lentopallokerhon puheenjohtaja Juha Heinonen vähätteli STT:lle seurassa todettua epäasiallista käytöstä ja kertoi ärtyneenä, että asia on seurassa loppuun käsitelty. Hän ei halunnut kuulla STT:n uusista tiedoista, vaan ihmetteli "vieläkö joku näitä juttuja tonkii". Nyt seura kertoo ottavansa turvallisen, vastuullisen ja eettisen toimintaympäristön luomisen vakavasti.

Hämeenlinnan kaupunki laittoi painetta seuran toiminnan tervehdyttämiseen, kun se pyysi seuralta selvitystä STT:n tietojen tultua julki.

– Markkinointiyhteistyösopimuksessa Hämeenlinnan kaupunki edellyttää kumppaneiltamme Suomen olympiakomitean eettisen urheilun periaatteiden noudattamista ja nollatoleranssia kaikenlaiseen häirintään, kirjoitti Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen Twitterissä.

Kalliomäen asema puntariin kauden jälkeen

Hämeenlinnan Lentopallokerho järjesti Hämeen Sanomien mukaan maanantai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa seura kertoi Kalliomäen aseman managerina tulevan käsittelyyn naisten Mestaruusliigan sarjakauden päätyttyä.

– Kun katsotaan hänen työtään tässä seurassa, olemme olleet esikuva koko liigassa sen olemassaolon aikana. Se työ on valtava. Sitä ei voi väheksyä. Toki nämä ylilyönnit ovat anteeksiantamattomia, mutta toivottavasti joku antaa ne anteeksi. Niistä on keskusteltu moneen kertaan, puheenjohtaja Heinonen kertoi lehden mukaan.

Kalliomäki aikoo jatkaa tehtävässä ainakin kauden loppuun. Hän on toiminut Hämeenlinnassa 25 vuotta.

– En eroa, en jätä tätä joukkuetta. Mutta kun kausi on loppu, on omien päätösten aika, ja Lentopallokerhon hallitus saa miettiä, millaiset päätökset he tämän kauden jälkeen tekevät, Kalliomäki sanoi Hämeen Sanomien mukaan.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon liigajoukkue on pelannut viime aikoina vahvasti ja voitti muun muassa naisten Suomen cupin helmikuun alussa.