Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Golfin huipputason lyöntipituuksia halutaan suitsia: "Tämä on tärkeä juttu golfille"

Golfin kattojärjestöissä on havahduttu lajin huipputasoa riivaavaan ongelmaan: pelaajat miesten huipputurnauksissa lyövät avauslyöntinsä liian pitkälle ja selvittävät kenttiä kovinkin helposti. Major-turnaus Britannian avoimia organisoiva R&A sekä lajin sääntöjä myös luova Yhdysvaltain golfliitto USGA ehdottavat, että turnausjärjestäjille annetaan mahdollisuus vaatia lyhyemmälle kantavaa palloa eliittiturnauksissa.

R&A ja USGA ilmoittivat jo vuonna 2020, että haluavat "tyrehdyttää lyöntipituuden jatkuvaa kasvua". Viime vuosina järjestöt ovat konsultoineet pallovalmistajia, ja tiistaina ne ilmoittivat sääntömuutosehdotuksen erityispallojen käyttömahdollisuudesta huipputurnauksissa.

Valmistajilta odotetaan palautetta elokuun puoliväliin asti. Jos muutos hyväksytään, se tulee voimaan tammikuussa 2026. Harrastegolfiin muutoksella ei olisi vaikutusta.

Yksi esimerkki kasvaneista draiveista saatiin viime viikolla, kun Rory McIlroy pamautti tiiltä 362 jaardin eli 331 metrin lyönnin. Jos golf-hallinnoijien kaavailut toteutuvat, pallon matka tyssäisi keskimäärin 14–15 jaardia eli noin 13–14 metriä kovimmilla avauslyöjillä.

– Lyöntipituudet eliittitasolla ovat lisääntyneet jatkuvasti viimeisten 20, 40 ja 60 vuoden aikana. Ennustettavissa on, että kasvusta tulee merkittävä (ongelma) tulevalle sukupolvelle, jos asiaan ei pian puututa, USGA:n johtaja Mike Whan toteaa.

Ensi kuussa pelattavan Mastersin isännöivällä Augustan kentällä on lisätty 13. reiän (par-5) pituutta 35 jaardilla eli 32 metrillä.

– Uskomme, että ehdotettu sääntömuutos auttaa meitä jatkamaan eteenpäin tavalla, joka suojelee lajin luontaisia arvoja ja vähentää painetta kenttien pidentämiseen. Tämä on tärkeä juttu golfille, ja tätä on käsiteltävä, jotta laji säilyttää ainutlaatuiset haasteensa ja viehätyksensä, R&A:n pääpomo Martin Slumbers päätti.