Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenny Rautionaho päätti kauden tasaisella sarjalla – Julia Kykkänen lähtee Lappiin miettimään tulevia kuvioita

Jenny Rautionaho ylsi parhaana suomalaisena 12:nneksi mäkihypyn naisten maailmancupin päätöskilpailussa perjantai-iltana. Hän jatkoi loppukauden tasaista virettään Lahden suurmäessä, ponkaisi ensimmäisellä kierroksella 114 ja toisella 118,5 metriä.

– Kilpailu oli aika tasainen. Ensimmäisellä kierroksella olin puoli metriä liian aikaisin keulalla enkä päässyt lentämään, mutta toisella kierroksella pääsin lähemmäs, neljä sijaa toisella kierroksella parantanut Rautionaho jutteli.

Hän kaatui helmikuussa pahasti Saksan Willingenin suurmäessä ja joutui sairaalahoitoon useaksi päiväksi. MM-kilpailuihin Slovenian Planicaan saapui virkeä mäkihyppääjä, joka saavutti normaalimäessä 16. ja suurmäessä 13. sijan.

MM-kilpailujen jälkeen Rautionaho pommitti tasaisesti sijoille 11–16, eivätkä Salpausselän kisat tuoneet poikkeusta sarjaan.

– Kun kaatui, loksahtivatko jotkut palikat kohdalleen, hän mietiskeli.

– Pienen tauon aikana sain kerättyä ajatuksia ja kroppaa kasaan. Pitkä kausi oli jo siinä vaiheessa takana.

Jo Rautionahon alkukausi oli hyvä, mutta usean kuukauden kiertämiseen mahtui monenlaisia vaiheita.

– Kausi alkoi hyvin, sitten tuli pieni notkahdus ja sain vielä tällaisen huipennuksen. Voin olla erittäin tyytyväinen.

Luntakin on tullut tupaan

Japanin Yuki Ito voitti kilpailun, Norjan Anna Odine Ström oli toinen ja Saksan Katharina Althaus kolmas. Itävallan Eva Pinkelnig oli varmistanut jo aiemmin maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Suomalaisista myös Julia Kykkänen ylsi toiselle kierrokselle. Hän jäi ensimmäisellä 104 metriin, mutta toisen 112,5 metriä kohensi sijoitusta neljä pykälää 25:nneksi.

– Toinen kierros oli ihan mukiinmenevä, Kykkänen jutteli.

– Muutama ihan hyvä kisa ja hyviä juttuja mahtui kauteen, mutta luntakin on tullut tupaan ihan kiitettävästi.

Lahtelainen Kykkänen oli hypännyt maailmancupia kotiyleisön edessä edellisen kerran 2016. Hän hyppäsi vuotta myöhemmin Lahden MM-kilpailuissa.

– Kyllähän kotiyleisö tuo oman mausteensa.

Kykkänen ja Japanin Ito ovat ainoat mäkinaiset, jotka ovat hypänneet kaikissa arvokilpailuissa siitä lähtien, kun naisten kilpailu lisättiin arvokilpailuohjelmaan MM-Liberecissä 2009. Kykkäselle ja Itolle on kertynyt kahdeksat MM-kilpailut ja kolmet olympialaiset.

Kykkänen ei paljastanut vielä jatkosuunnitelmiaan.

– Otetaan vähän aikaa rennosti ja mietitään sitten. Lähden Leville laskettelemaan ja hiihtämään.

Mattila jäi avauskierrokselle

Suomen kolmas edustaja Sofia Mattila ei päässyt toiselle kierrokselle. Hän tömähti ensimmäisellä 78,5 metriin.

– Jos olisi enemmän vauhtia, pääsisi pidemmälle. Muuten ihan perus oma hyppy.

Mattila debytoi maailmancupissa vuosi sitten, mutta ei päässyt karsinnasta kilpailuun Itävallan Hinzenbachissa. Salpausselällä ei tarvinnut jännittää karsintaa, koska kilpailuun pääsivät maailmancupin 30 parasta ja maapaikoilla Kykkänen ja Mattila.

– Vähän oli takapakkia alkukaudesta, mutta nyt on alkanut kulkea pikku hiljaa. Toivottavasti jatkuu ensi kaudella, urheilulukiota Jyväskylässä käyvä Mattila jutteli.