Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskasen päänahasta tuli aiempaakin halutumpi – Eveliina Piipolla on suunnitelma huhtikuun lumille

Vieremän Koiton Kerttu Niskanen jäi lähes vaille vastusta SM-hiihtojen naisten päätösmatkalla 30 kilometrillä. Niskanen voitti Inarissa sunnuntaina sivakoidun vapaan kilpailun 25 sekunnin erolla Vuokatti Ski Team Kainuun Eveliina Piippoon.

Niskanen lähti ladulle viimeisenä ja pystyi hölläilemään sopivasti. Osa matkasta taittui yhdessä Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkosken kanssa. Hän lähti matkaan minuutti ennen mestaria.

– Halusin varmistaa voiton jo ensimmäisellä kierroksella. Tulin takaa ja kuulin väliaikoja, joten oli hyvä hiihtää. Unohduimme hiihtelemään Kristan kanssa. Lopussa piti tulla vielä kovaa, Niskanen viittasi Piipon luomaan uhkaan.

Piippo oli tyytyväinen menoonsa.

– Aika helpolta tuntui koko kisa. Olisin toivonut, että olisin voinut tarjota Kertulle kovemman vastuksen. Se vähän harmittaa. Mutta oli hyvä, että aikaero pysyi samana eikä repsahtanut yli minuuttiin.

Piippo pääsi palkintokorokkeelle hakemaan SM-hopean lisäksi myös Marja-Liisan pokaalin, joka jaettiin 30 kilometrillä parhaan yhteisajan tehneelle seuralle. Vuokatin hiihtäjistä Jasmin Kähärä oli kahdeksas ja Vilma Nissinen 16:s.

Vain maistiainen kilvanhiihdosta

Kilpailussa hiihdettiin kolme kymmenen kilometrin kierrosta rankoissa maastoissa. Reitin alkupuoli oli raju ja loppu laskettelua.

– Huomasin ensimmäisen kierroksen jälkeen, että tämähän on kuin hiihtäisi kolme kertaa kuusi kilometriä kolmen kilometrin palautuksella. Alamäkipätkä on niin pitkä, että siinä palautui kunnolla, Piippo kuvaili.

Pronssimitalisti Pärmäkoski jäi voittajasta 56,3 sekuntia.

– Loppua kohti alkoi maistua kilvanhiihdolta, mutta lähdin varovaisesti liikkeelle ja ajattelin, että pääsen pois. Onneksi lähdimme näin päin. Kepasta (Niskanen) oli iso apu, Pärmäkoski kiitteli vetoapua.

– Kepa ja Eve (Piippo) ovat kovassa kunnossa. Tiesin jo lähtökohtaisesti, että on vaikeaa. Viimeisellä kierroksella olisin voinut hiihtää silti napsun kovempaa.

Mitalisijojen takana oli tiukkaa. Iisalmen Visan Vilma Ryytty oli neljäs, Visa Ski Team Kemin Emmi Lämsä viides ja Ski Jyväskylän Sini Alusniemi kuudes. He mahtuivat 33,8 sekuntiin.

Pärmäkoski katselee seuraavaksi maisemia

Kärkikolmikko setvii välejään seuraavaksi Lapponia-hiihdossa, joka urakoidaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla kolmena päivänä. Jokainen etappi on pidempi kuin mitä sunnuntain urakka oli.

– Nautiskelen pääsiäisen Oloksella ja hiihdän sitten Lapponian, huhtikuussa Rovaniemen Suomen cupiinkin aikova Niskanen sanoi.

Piipolla on erilainen resepti lähipäiville.

– Lautailen ja teen pitkiä lenkkejä viikon Saariselällä. Sitten lähden metsästämään Lapponiaan Kepan päänahkaa.

Pärmäkoski on valmis kauden loppurypistykseen, johon hänelläkin kuuluvat Lapponia-hiihto ja Suomen cup.

– Tämä oli lyhyt matka Lapponiaan verrattuna.

Ainakaan yhtä asiaa hän ei aio enää tehdä.

– Sukset on voideltu täällä. Keli ei saa muuttua, Pärmäkoski paalutti.

Lapponian voittotaistelun hän jättää Niskasen ja Piipon huoleksi.

– Minä en ainakaan voita. Kepa ja Eve saavat taistella siitä. Minä lähden katsomaan maisemia. Minulle on kerrottu, että siellä on kaunista, Enontekiön ja Muonion maisemista kehuja kuullut Pärmäkoski sanoi.

Niskanen ei väisty helpolla voittajan korokkeelta kotimaisilla laduilla.

– Kotimaan kisoissa on näkynyt sama kuin maailmancupissa eli tasaisuus. Ovathan nämä mukavia kilpailuja. SM-kilpailut sytyttävät aina, Inarissa viihtynyt hiihtäjä jutteli.