Italian koronatartuntojen leviäminen näyttää hidastuvan – Espanjassa uusi ennätys

Italian koronatartuntojen määrä jatkoi sunnuntaina kasvuaan, mutta aiempaa hitaampaa tahtia. Viranomaisten mukaan uusia tartuntoja todettiin 5 217 ja kuolemantapauksia 756.

Kaikkiaan tartuntojen määrä lähestyy nopeasti 100 000:n rajaa. Italia pani ensimmäisenä Euroopassa toimeen eristystoimet, jotka tiukennettiin nykyiselle tasolleen 12. maaliskuuta. Toimien pitäisi päättyä 3. huhtikuuta eli perjantaina, mutta viranomaiset tekivät selväksi, ettei jatkoajalta vältytä.

– On väistämätöntä, että eristystoimia jatketaan, sanoi aluehallinnosta vastaava ministeri Francesco Boggia tv-kanava Sky TG24 :lle.

Eristyksen purkaminen olisi tässä vaiheessa "sopimatonta ja vastuutonta". Päätös toimien jatkamisesta tehtäneen hallituksessa lähipäivinä.

Boggian mukaan paluu normaaliin elämään tulee tapahtumaan vaiheittain. Pääministeri Giuseppe Conte voi poikkeustilalainsäädännön perusteella jatkaa eristystoimia aina heinäkuun lopulle asti.

Conte on sanonut toivovansa, että tiukimmat rajoitukset voitaisiin purkaa sitä ennen, jotta esimerkiksi Italian jalkapallon Serie A voisi taas jatkua.

Espanjassa uus i ennätys

Espanjassa on rekisteröity 838 koronaviruskuolemaa vuorokauden aikana. Määrä on korkein sitten epidemian alun. Eilen kuolemantapauksia kirjattiin 832.

Espanjassa keskeytettiin eilen kaikki ei-välttämätön toiminta kahdeksi viikoksi. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti tv-puheessa lauantaina, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen. Maassa on kuollut liki 6 000 ihmistä. Tartuntoja on lähes 73 500.

Pääministerin mukaan uusilla liikkumisrajoituksilla halutaan hillitä tartunnan leviämistä ja siten purkaa tehohoidon ylikuormitusta.

Espanjassa on sairastunut yli 9 400 terveydenhoidon työntekijää. Suojavarusteista on ollut suurta puutetta. Tilanne on pahin pääkaupungissa Madridissa, jossa sekä sairaalat että ruumishuoneet ovat täynnä.

Kiinassa tartunnat vähenevät

Kiinassa rekisteröitiin sunnuntaina vain yksi kotoperäinen koronatartunta, kertovat viranomaiset. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja rekisteröitiin 45, mikä oli hieman vähemmän kuin lauantaina kirjattu 54 tartuntaa.

Kiinassa on ryhdytty erittäin tiukkoihin toimiin, joilla pyritään estämään viruksen leviäminen maassa uudelleen ulkomailta tulevien tartuntojen kautta. Aikaisemmin tällä viikolla maa rajoitti voimakkaasti ulkomailta tulevien lentojen määrää.

Ulkomaalaisten pääsy Kiinaan kiellettiin poikkeustapauksia lukuun ottamatta lauantaista lähtien.

Uuden koronaviruksen katsotaan lähteneen liikkeelle Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista.

Kiinassa on rekisteröity 81 500 tartuntaa, ja 3 300 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Kanadan pääministerin vaimo parani koronatartunnastaan

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire-Trudeau on tervehtynyt koronavirustartunnastaan. Gregoire-Trudeau kertoi Facebook-sivullaan, että Ottawan terveysviranomaisten mukaan hän on täysin terve.

– Haluan kiittää sydämeni pohjasta kaikkia niitä, jotka ovat toivottaneet minulle pikaista paranemista, Gregoire-Trudeau kirjoitti.

Gregoire-Trudeau sairastui kuluvan kuun puolivälissä palattuaan Britanniasta. Myös pääministeri Trudeau on ollut sen jälkeen kotikaranteenissa varotoimena. Pääministeri on muun muassa pitänyt tiedotustilaisuutensa kotinsa terassilla.

Trudeau on kertonut aikovansa pysyä perheensä kanssa kotikaranteenissa edelleen, vaikkei varsinaista pakkoa siihen enää olekaan.

Lähteenä muun muassa AFP.

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut