Espanjan koronakuolemien määrä kääntyi nousuun – eniten kuolonuhreja yhdessä vuorokaudessa sitten epidemian alun

Espanjassa on kuollut koronavirukseen jo reilusti yli 7 000 ihmistä, eniten maailmassa Italian jälkeen. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Espanjassa koronavirukseen on kuollut vuorokauden aikana 849 ihmistä. Se on maan suurin koronakuolemien lukema vuorokaudessa sitten epidemian alun.

Kuolonuhrien määrä ehti vuorokautta aiemmin olla hienoisessa laskussa, mikä nostatti toiveita siitä, että Espanjassa epidemia voisi jo olla lakipisteessään.

Espanjassa koronakuolemia on kirjattu toiseksi eniten maailmassa. Vain Italia on edellä.

Espanja pyrkii määrätietoisesti lisäämään koronavirustestauksia. Maa hamuaa testausvälineitä eri puolilta maailmaa nostaakseen päivittäin testattavien ihmisten lukumäärää 50 000:een nykyisestä 20 000:sta. Espanja on myös tilannut miljoonilla euroilla hoitoalan tarvikkeita tukeakseen terveydenhoitojärjestelmäänsä, joka on romahduksen partaalla sairastuneiden massiivisen määrän ja hoitohenkilöstön kasvavien virustartuntojen vuoksi.

Espanjassa on kuollut koronavirukseen nyt lähes 8 200 ihmistä, ja epidemia on koetellut rankimmin pääkaupunki Madridin aluetta.

Rekisteröityjen koronavirustartuntojen määrä kasvoi vuorokaudessa yli 9 000:lla – nyt niitä on yli 94 000.

– On totta, että tartuntojen määrässä on pientä nousua tänään, sanoi terveysministeriön hätäyksikön edustaja Maria Jose Sierra tiistaina.

Hän huomautti kuitenkin, että tapausten tuoreesta kasvusta huolimatta tartuntojen määrän kasvutrendi on ollut hidastumaan päin.

Espanjan kodeissa ei saa järjestää muistotilaisuuksia

Espanjassa viranomaiset ovat käytännössä kieltäneet hautajaisten järjestämisen. Määräyksen mukaan hautajaistilaisuudessa saa olla läsnä vain kolme henkilöä, joiden pitää muistaa pysytellä vähintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan.

Myöskään kodeissa ei saa järjestää yksityisiä muistotilaisuuksia. Määräys on voimassa ainakin 11. huhtikuuta saakka. Rajoitukset koskevat kaikkia hautajaisia, olipa vainajan kuolinsyy mikä tahansa.

Italia hiljentyi minuutiksi koronaan kuolleiden muistoksi

Italiassa kunnioitettiin tänään minuutin hiljaisuudella noin kahtatoistatuhatta ihmistä, jotka ovat kuolleet maassa koronaviruksen takia. Pääkaupunki Rooman pormestari sanoi viruksen vahingoittavan koko maata, mutta että italialaiset selviävät yhdessä eteenpäin.

Koko maailman koronakuolemista lähes kolmannes on sattunut noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa. Espanjassa asuu noin 47 miljoonaa ihmistä.

Ranskan kuolemat lisääntyvät

Ranskassa lähes 500 ihmistä on kuollut koronavirukseen kuluneen vuorokauden aikana, viranomaiset kertoivat tiistaina päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan. Määrä on toistaiseksi suurin vuorokautinen kuolinluku.

Maanantaina kerrottiin 418 ihmisen kuolleen virukseen, mikä oli aiempi ennätysmäärä.

Kaikkiaan Ranskassa on kuollut koronavirukseen runsaat 3 500 ihmistä. Luvussa ovat mukana vain sairaaloissa kuolleet. Koronaan on kuollut ihmisiä myös esimerkiksi vanhainkodeissa.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on maassa lähes 23 000 ihmistä, joista vajaa neljännes on tehohoidossa.

Ruotsissa 180 koronaviruskuolemaa, vierailut vanhainkoteihin kielletään

Ruotsissa koronavirusepidemian vaatimien kuolonuhrien määrä on noussut 180:een. Vuorokauden kuluessa kuolleiden määrä lisääntyi 34:llä. Vahvistettuja tartuntoja on rekisteröity noin 4 400.

Maan hallitus kertoi aiemmin päättäneensä kieltää kokonaan vierailut vanhusten hoitokoteihin koronavirusepidemian takia. Määräys tulee voimaan huomisesta alkaen. Aiemmin voimassa on ollut suositus, mutta hallituksen mukaan yhdenmukaisuuden takia selkeä kielto on parempi.

Lisäksi hallitus on antanut kansanterveysviranomaisille tehtäväksi lisätä ja laajentaa koronavirustestausta nykyisestä.

Pietarissa tiukat liikkumisrajoitukset

Venäjällä tiukat liikkumisrajoitukset ovat astuneet tänään voimaan myös maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Pietarissa. Moskovan tapaan pietarilaiset saavat poistua kodeistaan vain välttämättömille ruoka- ja lääkeostoksille. Ulkoilu esimerkiksi koiran kanssa on rajattu sadan metrin etäisyydelle asuinpaikasta.

Lisäksi kaikki turistien Pietariin tekemät majoitusvaraukset perutaan kesäkuun alkuun saakka.

Uusista rajoituksista ilmoitettiin myöhään eilen illalla vain muutamaa tuntia ennen niiden tuloa voimaan. Myös Moskovassa varoitusaika oli hyvin lyhyt.

Tiukkoja rajoituksia kodin ulkopuolella liikkumiselle on nyt voimassa Venäjän kahden suurimman kaupungin lisäksi ainakin Murmanskin, Vologdan ja Kaliningradin alueilla.

Venäjän parlamentissa on määrä käsitellä tänään lakiesitystä kovista rangaistuksista koronaepidemiaa koskevien valeuutisten levittäjille. Jos väärän tiedon levittäminen johtaa jonkun kuolemaan tai muihin vakaviin seurauksiin, voi syyllinen joutua jopa viideksi vuodeksi vankilaan tai maksamaan kahden miljoonan ruplan (23 000 euron) sakot.

Samassa lakipaketissa kaavaillaan myös enimmillään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta henkilöille, jotka tietoisesti rikkovat koronaviruksen johdosta asetettuja karanteenimääräyksiä.

Kommentoi

Palvelut