Maailmassa nyt yli miljoona koronavirustartuntaa – kuolemantapauksista lähes kolme neljäsosaa sattunut Euroopassa

Kreikassa on pelätty koronavirusepidemian laajamittaista leviämistä pakolais- ja siirtolaisleireille, missä sadat ihmiset elävät ahtaudessa ja epähygieenisissä oloissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä maailmassa on noussut tänään yli miljoonan. Virukseen kuolleiden määrä on myös noussut yli 50 000:n tänään.

Kuolemantapauksista kolme neljäsosaa on tapahtunut Euroopassa.

Kuolinlukuja nostivat perjantaina muun muassa Espanjan synkät luvut, kun maan viranomaiset ilmoittivat jälleen korkeimmasta uhriluvusta epidemian aikana. Koronaviruksen seurauksena maassa kuoli vuorokauden aikana 950 ihmistä.

Kuolleiden määrä kipusi Espanjassa jo yli 10 000:n. Rekisteröityjä tartuntoja on yli 110 000. Sairaalahoitoon on joutunut 54 000 ihmistä, ja parantuneita on lähes 27 000.

Koronaviruskuolemat jatkoivat nousuaan myös Italiassa ja Ranskassa.

Italiassa virukseen menehtyi torstaina 760 ihmistä ja Ranskassa puolestaan 471. Lukema sisältää Ranskan osalta vain sairaalassa menehtyneet.

Italiassa uusia tartuntoja on todettu vuorokauden aikana yli 4 600, mikä on suunnilleen sama lukema kuin eilen.

Yhteensä maassa on todettu nyt yli 115 200 tartuntaa.

Pahasti koronaviruksesta kärsineessä Italiassa odotetaan, että tiukat liikkumisrajoitukset alkaisivat purra ja näkyä koronavirustartuntojen laskuna.

Espanjassa matkapuhelinseurantaa

Espanjan hallitus kertoi torstaina, että se aikoo koronviruksen torjumiseksi alkaa tarkkailla matkapuhelindatan avulla, miten hyvin ihmiset noudattavat liikkumisrajoituksia.

– Tavoitteena on analysoida, millaisia vaikutuksia toimenpiteillä on ollut ja onko ihmisten liikkuminen kasvamassa vai vähentymässä, hallitus sanoi tiedotteessa.

Espanjan hallinnon mukaan tiedot kerätään anonyymisti eivätkä ne paljasta käyttäjästä henkilökohtaisia tietoja.

Espanjassa on ollut voimassa liikkumisrajoituksia maaliskuusta lähtien. Maaliskuun puolivälissä määrättiin, että ihmiset saavat liikkua ulkona vain käydäkseen töissä tai välttämättömillä asioilla. Kuun lopussa taas kaikki muut paitsi välttämättömien alojen työntekijät määrättiin pysymään kotona..

"Koronaepidemian tilanne Tukholmassa on hyvin vakava"

Tukholman alue pyytää lupaa muuttaa Ruotsin pääkaupunkiseudun hoitohenkilökunnan työehtoja. Koronaviruksen takia käyttöön otettava poikkeusjärjestely antaisi mahdollisuuden pidentää hoitohenkilökunnan työaikoja sekä nostaa heidän palkkaansa.

Tukholman läänissä kuolleita on nyt yhteensä 179, kertoo uutistoimisto TT.

Koko Ruotsissa on viimeisimpien tietojen mukaan kuollut koronavirukseen 282 ihmistä.

Vahvistettuja tartuntatapauksia on Ruotsissa jo lähes 5 500. Tapausten määrä lisääntyi vuorokaudessa yli 500:lla.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan Ruotsi on nyt epidemiassa uudella, korkeammalla tasolla, jossa uusia sairaustapauksia kirjataan 400–500 kappaletta päivittäin.

Terveysviranomaiset ovat huolissaan siitä, että erityisesti yli 70-vuotiaiden tautitapaukset ovat lisääntyneet.

– Lähes puolet kaikista sairaalahoitoon joutuvista ovat kaikkein vanhimpia. Olemme saaneet viestejä erityisesti Tukholmasta, mutta myös muualta maasta, että tartuntoja saadaan vanhainkodeissa, Tegnell kertoi.

Ruotsissa tilanne koronaepidemian pahimmalla alueella Tukholmassa on hyvin vakava, sanoi pormestari Anna König Jerlmyr. Hänen mukaansa yhä enemmän ihmisiä sairastuu ja kuolee.

Jerlmyr vetosi Ruotsin hallitukseen, jotta pääkaupunkiin saataisiin muun muassa lisää suojavarusteita.

Tukholmassa virus levisi vanhainkoteihin

Ruotsin radion mukaan ainakin 29:ssä Tukholman alueen vanhainkodissa on jo havaittu koronavirustartuntoja. Työntekijäpuolelta tilannetta on kuvailtu kaoottiseksi. Kaupunki aikoo avata uusia hoitopaikkoja sairaille vanhuksille.

Ruotsi on noudattanut koronaviruksen torjunnassa erilaista strategiaa kuin monet muut Euroopan maat, eikä ihmisten liikkumista ole rajoitettu niin voimakkaasti kuin esimerkiksi Suomessa.

Torstaina pääministeri Stefan Löfven vetosi kansalaisiin, jotta nämä pysyisivät kotona pääsiäisenä.

– Älkää matkustako pääsiäisenä. Pysykää kotona ja sisätiloissa, jos teillä on oireita. Vaara ei ole vielä ohitse. Asiat menevät huonommiksi ennen kuin ne alkavat parantua, hän sanoi Ruotsin yleisradioyhtiön STV:n mukaan.

Kommentoi

Palvelut