New York pysyy kiinni kuun lopulle, Korona-aluksen kapteeni sairastui, Wisconsinin esivaalit kesäkuulle

STT–AFP

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo pidensi maanantaina kaupungin tiukkoja toimia koronavirusta vastaan. Koulut ja muut kuin välttämättömät yritykset pysyvät kiinni huhtikuun 29. päivään asti.

Cuomon mukaan toimet ovat tarpeen, vaikka New Yorkin päivittäisten koronakuolemien määrä on pysynyt koko lailla ennallaan viime päivinä.

– Nyt ei ole aika olla löyhä, Cuomo sanoi.

New York on yksi pahimmin koronaepidemiasta kärsineistä alueista. Siellä on rekisteröity maaliskuun puolivälin jälkeen yli 4 100 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Tartuntoja on todettu yli 123 000.

Koko Yhdysvalloissa on todettu jo yli 10 000 viruksen aiheuttamaa kuolemaa ja lähes 340 000 koronavirustartuntaa, kertoivat maailman tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkins -yliopiston luvut.

Wisconsinin esivaalit kesäkuulle koronavaaran vuoksi

Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltion kuvernööri Tony Evers on siirtänyt demokraattipuolueen esivaalit kesäkuulle koronaviruksen vuoksi. Vaalit oli määrä järjestää huomenna.

Kuvernöörin mukaan äänestäminen huomenna olisi altistanut vaalityöntekijät ja äänestäjät suurelle riskille saada koronavirus.

Vaalien uusi ajankohta on kesäkuun 9. päivä.

1,6 miljoonaa ihmistä testattu

Noin 1,6 miljoonaa ihmistä on testattu viruksen varalta, kertoi presidentti Donald Trump sunnuntaina päivittäisessä tiedotustilaisuudessa. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump sanoi testausmäärän olevan suurempi kuin missään muussa maassa.

Presidentin hallinnon virustorjunnasta vastaavan ryhmän johtaja Deborah Birx varoitti kuolinlukujen nousevan edelleen todennäköisesti ainakin seuraavan viikon ajan. Hänen mukaansa Italiassa ja Espanjassa nelisen viikkoa jatkuneet eristystoimet ovat kuitenkin antaneet toivoa siitä, että epidemiaa on mahdollista hidastaa.

– Olemme toiveikkaita siitä, että seuraavan viikon aikana näkisimme myös merkkejä tasaantumisesta niillä kaupunkialueilla, joilla tartunnat lähtivät kasvuun useita viikkoja sitten, Birx sanoi Guardianin mukaan.

Myös kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci toisti arvion tulossa olevasta "erittäin pahasta viikosta".

Viralliset kuolematilastot jäljessä

Yleisesti arvioidaan, että tartuntoja on kaikissa maissa enemmän kuin mitä testitulokset näyttävät. Tähän on syynä esimerkiksi se, ettei kaikkia epäilyjä varmenneta testein. Lisäksi osalla ihmisistä tartunta voi olla oireeton.

Washington Postin mukaan Yhdysvalloissa myös virukseen kuolleiden määrä on todennäköisesti suurempi kuin viralliset luvut osoittavat.

Esimerkiksi terveysvirasto CDC listaa vain sellaiset kuolemat, joissa koronaviruksen olemassaolo on todettu laboratoriotestein.

Lehden mukaan testauksen riittämättömyys epidemian ensimmäisinä viikkoina on vaikuttanut kuolinlukuihin. Kaikkia hengitystiesairauksien takia kuolleita ei ole testattu eikä testata edelleenkään, lehden haastattelemat tutkijat arvioivat.

Korona-aluksen kapteeni sairastui

Koronaviruksen leviämisestä lentotukialuksellaan varoittanut kapteeni Brett Crozier on itse saanut viruksen, kertoi amerikkalaismedia maanantaina.

Crozier sai potkut sen jälkeen kun hänen kirjeensä Tyynellämerellä ankkurissa olleelta tukialus Theodore Rooseveltilta tuli julkisuuteen.

Presidentti Trumpin mukaan Crozierin erottamisesta päätti puolustusministeri Mark Esper.

– Tämä oli puolustusministerin päätös. Kerroin, että kannatan sitä, Trump sanoi.

Video Crozierin lähdöstä lentotukialukselta torstaina on noussut erittäin suosituksi sosiaalisessa mediassa. Sadat merisotilaat hurrasivat Crozierille ja kutsuivat häntä sankariksi.

Esperin mukaan noin puolet Theodore Rooseveltin miehistöstä on nyt testattu viruksen varalta, Laivalta on löytynyt 155 tartuntaa, mutta kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Kommentoi

Palvelut