Pääministeri Marin Ylellä: En usko, että Uudenmaan liikkumisrajoituksille tulossa jatkoa

Marinin mukaan hallitus arvioi tilannetta koko maan epidemiatilanteen perusteella kuten perustuslakivaliokunta on edellyttänyt. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo uskovansa, että Uudenmaan sulku päättyy nykyisten suunnitelmien mukaisesti ensi viikon sunnuntaina. Asiaa Ylen A-studiossa kommentoineen Marinin mukaan tautitilanne maan eri osissa tasaantuu, minkä takia hän ei usko, että rajoitustoimenpiteelle olisi tulossa jatkoa.

Marinin mukaan tautitilanteen tasaantuessa ei Uudenmaan liikkumisrajoituksille ole enää sellaista perustetta tai välttämättömyyttä, jota valmiuslaki edellyttää.

Suomella pitää olla rajoituksista luopumista koskeva suunnitelma vappuun mennessä

Hallitus kertoi kehysriihen ja lisäbudjettiarvionsa yhteydessä valmisteluryhmästä, jonka on määrä viitoittaa Suomen tie ulos koronakriisistä. Ryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Valmisteluryhmä suunnittelee Suomelle strategian, jonka on määrä rajoittaa koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Ryhmän on määrä myös esittää laajan kokonaisarvion pohjalta, milloin rajoitustoimenpiteistä voidaan luopua.

Ryhmä toimikausi kestää toukokuun loppuun.

– Valmisteluryhmän tulee kuitenkin tehdä 1.5. mennessä suunnitelma välittömän kriisivaiheen taloudellisten, terveydellisten ja sosiaalisten vahinkojen rajoittamiseksi ja nyt päätetyistä toimenpiteistä irtaantumiseksi oikea-aikaisesti, pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

"Ei vielä aika luopua rajoituksista"

Marin sanoi myös keskiviikkona, että aivan vielä ei ole oikea aika luopua rajoituksista.

– Tärkeimmät kriteerit ja mittarit, joilla arvioimme rajoitustoimenpiteiden oikea-aikaista purkua ovat tapausilmaantuvuus ja sen muutokset, tehohoidon täyttöaste, tautikuolleisuus sekä väestön immuniteetin taso, Marin taustoitti.

Valmisteluryhmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriön asettamalta työryhmältä, työmarkkinajärjestöiltä ja monialaiselta, tutkijoista ja asiantuntijoista koostuvalta tiedepaneelilta.

Myös työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ovat asettaneet selvitystyöryhmän arvioimaan keinoja, joilla talouden vaurioita voidaan rajoittaa. Työryhmää johtaa työelämäprofessori Vesa Vihriälä, ja myös sen on määrä summata huomioitaan toukokuun alkuun mennessä.

Kommentoi

Palvelut