PAMin barometrin karu kertoma: Kaksi kolmasosaa matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä lomautettuna

Valtaosa matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä on kertonut tulleensa lomautetuksi. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometri puhuu karua kieltä matkailu- ja ravintola-alan ahdingosta. Kaksi kolmasosaa tällä alalla työskentelevistä barometrin vastaajista kertoo tulleensa lomautetuksi koronavirusepidemian vuoksi.

Barometrista selviää myös, että melkein 90 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan vastaajista kertoo työnantajansa aloittaneen lomautukset ylipäätään.

– Valtava lomautusten osuus ei valitettavasti tule yllätyksenä, kun matkailijoita ei ole ja vain pieni osa ravintoloista pystyy mukautumaan take out -malliin, sanoo PAMin ekonomisti Olli Toivanen tiedotteessa.

Kaupan ja kiinteistöpalveluiden aloilla lomautuksia on aloitettu noin joka kolmannen vastaajan työantajayrityksessä.

Palvelualojen näkymät ovat barometriin vastanneiden mielestä synkät. Useampi kuin joka toinen katsoo, että oman työnantajan taloustilanne on heikentynyt verrattuna kolmen kuukauden takaiseen tilanteeseen. Matkailu- ja ravintola-alan vastaajista näin arvioi melkein 90 prosenttia.

– Vastaavaa äkkipysähdystä ei palvelualoilla ole koskaan aikaisemmin nähty. Tavallisesti suhteellisen hyvin suhdannevaihtelua kestävät alat ovat nyt talouskriisin keskiössä, Toivanen arvioi.

Kuun alkupuolella toteutettuun kyselyyn vastasi noin tuhat PAMin jäsentä.

PAM kertoo, että sillä on kaikkiaan runsaat 200 000 jäsentä. Heistä valtaosa on naisia.

Kommentoi

Palvelut