Suomessa viisi uutta koronaviruskuolemaa, määrä nyt 177 – Husin alueella lähes puolet tehohoidossa olleista alle 60-vuotiaita

Tilastokeskus julkistaa tästä päivästä lähtien Suomessa viikoittain kuolleiden määrän kahden viikon viiveellä. Viena Kytöjoki / LEHTIKUVA

STT

Tiedossa olevien koronaviruskuolemien määrä Suomessa on nyt 177, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on noussut eilisestä viidellä tapauksella.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tehohoidossa on 61 potilasta eli yksi enemmän kuin eilen. Sairaalahoidossa olevien kokonaismäärä sen sijaan laski seitsemällä ja on nyt 199.

THL:n mukaan Suomessa on nyt yhteensä 4 395 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on tullut eilisen jälkeen 111.

Uusien tartuntojen määrä on hieman matalampi kuin muutamana edellisenä päivänä. Eilen uusia tartuntoja raportoitiin 155 ja toissa päivänä 115 kappaletta.

Husin ennustemallin mukaan potilaspaikat riittävät

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin teho-osastoilla on hoidettu koronaviruksen vuoksi yhteensä sataa potilasta. Luku sisältää hoidetut ja parhaillaan hoidossa olevat potilaat.

Lähes puolet tehohoitopotilaista on Husin mukaan ollut alle 60-vuotiaita. 60–69-vuotiaita on ollut tehohoidossa ikäryhmistä eniten, 30 ihmistä. 20–39-vuotiaita on ollut tehohoidossa 11.

Tällä hetkellä Husin teho-osastoilla on yhteensä 37 koronaviruspotilasta.

Husin uuden ennustemallin mukaan tilanne pysyy lähiviikot vakaana ja sairaanhoitopiirin potilaspaikat riittävät, jos Suomessa käyttöön otetut rajoitustoimet pysyvät ennallaan.

Husin mukaan pelättyä nopeaa kasvua tehohoidon tarpeessa ei ole tapahtunut, ja tilanne on kehittynyt alkuperäistä pitkän ajan ennustemallia suotuisammin.

Kaksi työikäistä mieslääkäriä kuollut virukseen

Kaksi erikoislääkäriä kirjoitti Lääkärilehden keskustelupalstalla, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli kuollut huhtikuun 13. päivään mennessä myös kaksi työikäistä mieslääkäriä. Asiasta kertoi perjantaina muun muassa Mediuutiset .

Erikoislääkärien mukaan kiinalaisesta julkaisemattomasta katsauksesta selviää, että maailmanlaajuisesti huhtikuun alkupuoleen mennessä koronaan on kuollut noin 200 lääkäriä, joista 90 prosenttia on ollut miehiä. Tämän perusteella kirjoittajat ehdottivat, ettei yli 55–60-vuotiaita mieslääkäreitä altistettaisi koronavirukselle.

Lääkäriliiton mukaan kaikkien lääkärien ja terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen on tärkeää. Liitto ei myöskään edellytä, että kaikki yli 55–60-vuotiaat mieslääkärit olisi yksiselitteisesti siirrettävä pois koronapotilaiden hoidosta.

Lääkäriliiton mukaan Suomessa terveydenhuollon työntekijöiden työperäiset tautitapaukset ovat toistaiseksi pysyneet maltillisella tasolla.

– Keskeistä on huolehtia kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden riittävästä ja oikeanlaatuisesta suojautumisesta, toteaa Lääkäriliitto lausunnossaan.

Työsuojelulliselta kannalta riskiryhmiin kuuluvia voidaan liiton mukaan työjärjestelyin siirtää pienemmän tartuntariskin tehtäviin, jos se on mahdollista toteuttaa toiminnan kokonaisuuden siitä kärsimättä.

Koronasta toipuneita ainakin 2 500

Koronavirukseen kuolleista 138:sta on toistaiseksi saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 124 eli noin 90 prosenttia oli vähintään 70-vuotiaita. Lisäksi valtaosalla oli yksi tai useampi pitkäaikaissairaus.

Taudista toipuneita on Suomessa THL:n alustavan arvion mukaan ainakin 2 500. Arvio perustuu raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa.

THL:n mukaan Suomessa on tähän mennessä tehty yli 74 500 koronavirustestiä. Määrä kasvoi vuorokaudessa noin 3 500:lla. Laboratoriot pystyvät nyt testaamaan yli 5 000 näytettä päivässä, ja kapasiteettia kasvatetaan jatkuvasti, THL kertoo.

Kommentoi

Palvelut