Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusamon seudulla tavoitetaan tulvahuippu piakkoin, Lapissa tulvatilanne helpottamaan päin

Tulvatilanne Lapissa on vähitellen rauhoittumassa, kertovat Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus. Tornionjoella tulvahuippua odotetaan kuitenkin vasta ensi viikolle.

Rovaniemellä vesi on laskenut hieman, mutta se on edelleen vahinkorajan yläpuolella. Tulvan arvioidaan lähtevän alenemaan lähipäivinä entisestään. Rovaniemellä tulva oli korkeimmillaan lauantain ja sunnuntain välisen yönä.

Kittilässä vedenkorkeus on pysynyt hieman vahinkorajan alapuolella jo neljän päivän ajan. Lähipäiville ennustetut vesisateet voivat kuitenkin nostaa veden vahinkorajan yli. Sateet sulattavat loput lumet valuma-alueella, mikä voi nostaa vedenkorkeutta hieman. Tulvan arvioidaan jäävän silti selvästi vuoden 2005 suurtulvaa pienemmäksi, viranomaiset kertovat.

Ivalossa vedenkorkeudet ovat olleet viikonvaihteen aikana laskusuunnassa, mutta nyt ne ovat hieman nousseet. Ivalojoen ensimmäinen tulvahuippu koettiin perjantaina, minkä jälkeen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat hieman laskeneet.

Sateet ja lumien sulaminen voivat tuoda alueelle vielä toisen tulvahuipun, mutta perjantaita korkeampaa tulvaa ei ole odotettavissa. Hitaasti ja useammassa osassa tapahtuneen lumen sulamisen ja poutasään ansiosta tulva on jäämässä aiempien vuosien suurtulvia pienemmäksi, ely-keskus kertoo.

Ennusteen mukaan Tornionjoella tulvahuippu tulee vasta ensi viikon puolivälin jälkeen ja vedenkorkeus nousee noin puolesta metristä metriin nykyistä korkeammalle. Pellon alueella vedenkorkeuden arvioidaan jäävän hieman vahinkorajan alapuolelle.

Tällä hetkellä tulvan takia on suljettuna vain maantie 19618 eli Kainuunkyläntie Ylitorniolla.

Kuusamossa tulvahuippu tällä viikolla, Iijoen tulvatilanne helpottumassa

Kuusamon seudulla järvien tulvahuiput saavutetaan tämän viikon aikana tai ensi viikon alussa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Tulvahuiput nousevat pääosin vuoden 2015 tasolle tai hiukan sitä alemmas. Oulankajoen suuri virtaama on aiheuttanut tulvimista, minkä vuoksi Karhunkierros on poikki ainakin tämän viikon perjantaihin asti. Iijoen vesistöalueella tulvatilanne puolestaan helpottaa.

Iijoen vesistöalueen lumet ovat lähes kokonaan sulaneet, ja virtaamat Iijoen pääuomassa ja sivujoissa ovat kääntyneet laskuun.

Jongunjärven pinta on kääntynyt laskuun viikonlopun aikana. Pinnankorkeuden laskun myötä veden virtaus Länsirannantien ylitse vähenee. Ennustemallin mukaan ylivirtauksen pitäisi loppua viikonloppuun mennessä. Tämän jälkeen tiet kunnostetaan, minkä jälkeen ne voidaan ottaa käyttöön.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valmistautunut yhteistyössä kuntien ja pelastusviranomaisen kanssa poikkeuksellisiin kevättulviin.