Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinileväkesä saattaa olla viime vuotta helpompi

Laajojen sinileväkukintojen riski Suomen merialueilla on viime kesää pienempi, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Ympäristökeskuksen ennusteen mukaan laaja sinileväriski on kohtalainen Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, pääosassa Saaristomerta ja Selkämeren eteläosassa.

Sen sijaan Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella riski on vähäinen.

Kesän sää kuitenkin määrittää sinileväkukinnan lopullisen laajuuden ja voimakkuuden. Syken arvio on määritetty keskimääräisten kesäsäiden mukaan. Jatkuva korkeapaine ja lämmin kesäsää voivat edesauttaa sinilevän kukkimista.

Merellä tämän kesän ensimmäiset sinilevähavainnot on tehty paikoin Suomen eteläisellä ja lounaisella rannikolla sekä avoimella Suomenlahdella.

Viime kesänä sinilevän määrä kasvoi Suomen merialueilla heinäkuun puolivälin jälkeen. Määrä ei noussut kuitenkaan poikkeuksellisen suureksi.

Syken mukaan Itämeren levien kukinta alkaa yleensä aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Huippunsa se saavuttaa heinäkuussa ja elokuun alussa. Itämeren sinilevät viihtyvät ja kasvavat runsaassa valossa sekä lämpimässä vedessä, joten ensimmäisiä levälauttoja voidaan havaita jo muutaman aurinkoisen viikon jälkeen.

Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Levien erittämien ärsyttävien aineiden ja myrkkyjen vuoksi niitä on hyvä varoa.

Laajatkin kukinnot mahdollisia

Syke muistuttaa, että sinilevän määrä voi vaihdella runsaasti pienelläkin alueella. Tuuli ja virtausolot vaikuttavat levän kasaantumiseen saaristossa ja rannikolla. Syken mukaan Itämeren ravinnetilanne antaa sinileville hyvät mahdollisuudet laajoihin kukintoihin.

– Olemme havainneet, että Selkämeren sinileväkukinnat ovat laajentuneet pohjoisemmaksi. Muualla Suomen merialueilla fosforin määrä on vakaa, mutta Selkämerellä se on 2000-luvulla kaksinkertaistunut, ryhmäpäällikkö Harri Kuosa kertoo Syken tiedotteessa .

Järvillä Syke on tehnyt sinilevähavaintoja ainoastaan kahdella havaintopaikalla. Sekä meren että järvien ensimmäisiä havaintoja kuvaillaan kesälle tavanomaisiksi.