Laajojen mielenosoitusten pelätään levittäneen koronaa USA:ssa

Houstonissa Texasissa sadat ihmiset kokoontuivat maanantaina jättämään viimeisen tervehdyksensä kaksi viikkoa sitten pidätystilanteessa Minneapolisissa kuolleelle George Floydille. Floydin arkun oli määrä olla nähtävissä Fountain of Praise -kirkossa kuuden tunnin ajan.

Tilaisuus oli avoin kaikille, mutta kasvomaskin ja hansikkaiden käyttö oli koronaviruspandemian vuoksi pakollista. Lisäksi osallistujien kuume mitattiin kirkon ovella. Surijat kävelivät arkulle kahdessa harvassa jonossa, jotta sosiaalinen etäisyys säilyisi.

Kyseessä oli viimeinen muistotilaisuus useiden tilaisuuksien sarjassa ennen varsinaisia hautajaisia, jotka pidetään tiistaina.

Kyynelkaasu pahentaa tartuntariskiä

Yhdysvalloissa pohdittiin muutenkin, miten kaksi viikkoa jatkuneet laajat mielenilmaukset vaikuttavat maan koronavirustilanteeseen. Kaduilla on ollut päivittäin jopa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Yhdysvaltojen koronaluvut ovat maailman synkimpiä. Tartuntoja on todettu jo yli 1,9 miljoonaa. Todellinen tartuntamäärä on todennäköisesti tätäkin suurempi.

Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC kertoi "seuraavansa tarkasti" protesteja ja niiden seurauksia eri puolilla maata, kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

Tautikeskus ei ottanut suoraa kantaa siihen, onko virus levinnyt mielenosoitusten takia.

– Mielenosoituksissa ja muissa suurissa kokoontumisissa suositeltujen turvavälien säilyttäminen on vaikeaa. Se saattaa vaarantaa muut ihmiset, CDC:n tiedottaja Kristen Nordlund sanoi lausunnossa.

CDC:n mukaan on vielä liian aikaista arvioida, vaikuttavatko mielenosoitukset koronaviruksen torjuntatoimiin liittovaltiotasolla. Paikallisesti päätöksiä tekevät alueiden omat viranomaiset.

CDC:n johtaja Robert Redfield sanoi aiemmin viikolla, että mielenosoittajia olisi syytä testata viruksen varalta.

– Mielestäni tämä saattaa valitettavasti mahdollistaa viruksen leviämisen, Redfield sanoi.

Hänen mukaansa leviämisvaara on erityisen suuri niissä suurkaupungeissa, joissa tartuntoja on ollut paljon jo aiemmin.

Viruksen mahdollista leviämistä mielenosoituksissa saattaa hidastaa se, että protestit pidetään pääosin ulkona. Mielenosoittajia on myös neuvottu käyttämään kasvomaskeja.

Tartuntavaaraa puolestaan lisää esimerkiksi poliisien käyttämä kyynelkaasu. Se saa ihmiset yskimään, mikä taas edesauttaa viruksen leviämistä.

Useat kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että kyynelkaasun käyttö mielenosoittajia vastaan kielletään.

Jopa 400 000 ihmistä palasi töihin New Yorkissa

New Yorkissa jopa 400 000 ihmistä palasi maanantaina työpaikoilleen ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun, kertoo New York Times .

Kaupunki on aloittamassa hallitun avautumisen epidemian jälkeen. Yhdysvaltain koronaviruskriisin syvyyden symboliksi nousseessa kaupungissa on todettu yli 200 000 virustartuntaa ja ainakin 20 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Pahimmillaan uusia kuolemia raportoitiin päivittäin noin 800.

Työntekijät pääsevät palamaan töihinsä esimerkiksi rakennuksille, tehtaisiin ja kauppoihin. Muualla osavaltiossa rajoitusten purku on jo pitemmällä.

Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyviä kuolemia on jo noin 113 000. Väkilukuun suhteutettuna kuolleita on miljoonaa asukasta kohti 340. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 58.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut