"George Floyd muutti maailmaa" – perheen lisäksi kirkkoon saapunut satoja hautajaisvieraita, muun muassa urheilijoita, poliitikkoja ja näyttelijöitä

Pidätystilanteessa kuolleen George Floydin hautajaiset ovat alkaneet Texasin Houstonissa. Laajan ihmisoikeusliikehdinnän symboliksi noussut Floyd haudataan äitinsä viereen.

Hautajaisvieraita on arviolta noin 500. Mukana on paitsi perhettä ja poliitikoita, myös julkisuuden henkilöitä, kuten näyttelijät Channing Tatum ja Jamie Foxx sekä nyrkkeilijä Floyd Mayweather.

Mayweatherin on kerrottu maksavan kaikki Floydin hautajaisiin liittyvät kulut.

Hautajaiset järjestetään Fountain of Praise -kirkossa, jonka pastori Mia K. Wright kuvaili uutiskanava CNN :n mukaan hautajaisia "kotiinpaluun juhlaksi" ja "yhdistyneisyyden hetkeksi".

Biden: Aika laittaa loppu ihonväriin perustuvalle epäoikeudenmukaisuudelle

Yhdysvaltain entinen varapresidentti ja demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden puhui hautajaisväelle videon välityksellä. Entinen varapresidentti julisti puheessaan, että on koittanut aika laittaa loppu ihonväriin perustuvalle epäoikeudenmukaisuudelle.

– Me emme voi lähteä tästä hetkestä ajatellen, että voimme jälleen kerran kääntää katseemme pois päin rasismilta, joka pistää meidän sielujamme, Biden sanoi.

Kongressiedustaja Al Green kertoi CNN :n mukaan omassa puheessaan Floydin ansainneen kaiken sen arvon ja kunnioituksen, mitä kaikille muillekin ihmisille annetaan.

– Hänen rikoksensa oli se, että hän syntyi mustaksi. Se oli hänen ainoa rikoksensa, Green sanoi CNN:n mukaan.

Green julisti hautajaisissa, että maailma tulee vielä näkemään, että Floydilla oli vaikutus koko maailmaan.

– George Floyd muutti maailmaa, Green sanoi hautajaisväelle uutiskanavan mukaan.

Hautajaisväki on voinut jättää hyvästinsä 46-vuotiaana kuolleelle Floydille, jonka arkkua on pidetty hautajaisissa avoimena. Avoimen arkun hautajaiset ovat yleinen perinne Yhdysvalloissa. Floydin avoimen arkun luona pääsi vierailemaan myös eilen, jolloin Floydin muistoa kävi kunnioittamassa yli 6 000 ihmistä.

"Haluan koskettaa maailmaa"

Floyd syntyi Pohjois-Carolinassa, mutta kasvoi Houstonissa. Kouluaikoina muun muassa urheilua harrastanut Floyd muistetaan Houstonissa hyväluonteisena ystävänä.

New York Timesin artikkelissa Floydin kanssa aikoinaan koulua käynyt mies kertoi Floydin halunneen kouluaikoina jättää jälkensä maailmaan.

– George kääntyi minua kohti ja sanoi: "Haluan koskettaa maailmaa", Jonathan Veal kertoi New York Timesille muistellen hetkeä lähes kolmen vuosikymmenen takaa.

Lehden mukaan nuorten ajatuksissa maailman koskettaminen olisi luultavasti tarkoittanut koripallo- tai jalkapallouraa.

– Se oli yksi niistä ensimmäisistä hetkistä, jonka muistin sen jälkeen, kun olin kuullut, mitä hänelle oli tapahtunut, Veal kertoi lehdelle.

– Hän ei olisi voinut kuvitella, että tämä on se traaginen tapa, jolla ihmiset tuntisivat hänen nimensä.

Floyd kuoli Minneapolisissa 25. toukokuuta. Floydin taposta syytetään poliisia, joka painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Myös kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta tappoon.

Floydin kuolema on aiheuttanut Yhdysvalloissa laajoja mielenosoituksia, jotka ovat nostaneet tapetille mustien ihmisten kokeman poliisiväkivallan. Mielenilmaukset ovat levinneet myös muualle maailmaan, ja liikehdinnälle on osoitettu tukea myös Suomessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut