Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTV pitää hävittäjä- ja taistelualushankintojen valmistelua perusteellisena – kustannusten läpinäkyvyydessä puutteita

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) pitää Puolustusvoimien lentokone- ja taistelualushankintojen valmistelua perusteellisena, mutta arvioitujen kokonaiskustannusten läpinäkyvyys voisi olla parempi.

– VTV:n raportti on arvokasta palautetta meille valmistelijoille ja otamme sen suositukset vastaan kiitoksin, kirjoittaa ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan .

VTV arvioi, että hävittäjähankinnan valmistelun ja päätöksenteon kannalta haasteellista on se, että elinkaarikustannuksiin liittyvä tieto täsmentyy vasta lopullisissa tarjouksissa, ja tämän jälkeenkin tietoihin voi jäädä epävarmuutta. Hävittäjien hankintabudjetti on 10 miljardia euroa.

Laivahankinnan kokonaiskustannuksiin ei VTV:n mukaan puolestaan sisälly kaikkia erillisinä hankittuja osajärjestelmiä, mikä ei ole läpinäkyvä käytäntö.

Laivahankinnan elinkaaren aikaiset kokonaiskustannukset on puolestaan arvioitu olevan noin 3 miljardia euroa.

– HX-hankkeen (hävittäjähankkeen) käyttö- ja ylläpitokustannuksista on keskusteltu todella vilkkaasti viime aikoina. Ainakaan itse en muista, että minkään toisen julkisen hankinnan elinkaaren aikaisista kustannuksista keskusteltaisiin niin kriittisesti kuin HX-hankinnan kustannuksista keskustellaan, Puranen kertoo.

"Taivastelut kannattaa lopettaa"

Purasen mukaan puolustushallinnolle annettu linjaus HX-järjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannuksiin liittyen on täysin yksiselitteinen. Käyttö- ja ylläpitokustannuksiin ei ole tulossa lisärahoitusta, eivätkä ne saa olla enempää kuin 10 prosenttia vuotuisesta puolustusbudjetista.

– Uuden järjestelmän kustannusten on siis oltava samaa suuruusluokkaa kuin nykyisen järjestelmän, joten taivastelut 30–40 miljardin euron kokonaiskustannuksista kannattaa lopettaa, Puranen painottaa.