Seurapiirijulkimo Ghislaine Maxwellille useita syytteitä alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä – Prinssi Andrew ei ole suostunut kuultavaksi seksiskandaalista

Ghislaine Maxwell (vas.) on epäiltynä edesmenneeseen liikemieheen Jeffrey Epsteiniin liittyvässä rikostutkinnassa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Britannian prinssi Andrew'n asianajajat torjuivat perjantaina väitteitä, että prinssi ei olisi valmis yhteistyöhön edesmenneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksiskandaalissa. Asianajajien mukaan Yhdysvaltojen oikeusministeriö ei ole vastannut heidän yhteydenottoihinsa.

Pääministeri Boris Johnson kommentoi kiistaa todeten, etteivät amerikkalaisviranomaiset ole ottaneet yhteyttä Britannian hallitukseen pyytääkseen apua prinssin kuulemisen järjestämiseksi.

– Tämä on kuninkaalliselle perheelle kuuluva asia, Johnson sanoi radioasema LBC :lle.

Kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin poika on ehdottomasti kiistänyt, että hän olisi harjoittanut seksiä 17-vuotiaan tytön kanssa, jonka Epstein hänelle hankki. Prinssistä on kuitenkin löydetty kuvia, joissa hän halailee tyttöä vyötäröltä. Jupakka pakotti viime vuoden lopulla prinssin luopumaan kaikista kuninkaallisista tehtävistään sen jälkeen, kun hän oli nolannut itsensä selitellessään toimintaansa tv-haastattelussa.

Epsteinin uhreja edustava asianajaja sanoi tv-kanava ITV :lle, että Andrew väistelee ja välttelee Yhdysvaltojen viranomaisia ja tutkintaa.

– Hänen tulisi viipymättä kertoa totuus, uhreilla on oikeus tietää se, sanoi asianajaja Gloria Allred.

Maxwellia epäillään nuorten tyttöjen värväämisestä

Epstein-jupakka nousi uudelleen otsikoihin, kun brittiläistä seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwellia vastaan nostettiin useita alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä syytteitä Yhdysvalloissa, kertoi muun muassa uutiskanava CNN . Maxwell, 58, on epäiltynä Epsteiniin liittyvässä rikostutkinnassa.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI pidätti Maxwellin torstaina New Hampshiressa. Liittovaltion syyttäjien Maxwellia vastaan nostamat syytteet liittyvät esimerkiksi epäiltyyn alaikäisten tyttöjen houkutteluun ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuosina 1994–1997.

Maxwellin on määrä astua oikeuden eteen myöhemmin New Yorkissa. Syyttäjät ovat pyytäneet hänen pitämistään vangittuna oikeudenkäyntiin asti.

CNN:n mukaan Maxwellia voi odottaa jopa 35 vuoden vankeustuomio.

Maxwellin epäillään muun muassa tutustuneen alaikäisiin tyttöihin, houkutelleen heitä Epsteinin seuraan sekä taivutelleen heitä hieromaan Epsteinia alastomina.

– Maxwell auttoi, mahdollisti ja edisti Jeffrey Epsteinin harjoittamaa alaikäisten hyväksikäyttöä. Hän muun muassa auttoi Epsteinia värväämään, houkuttelemaan ja lopulta hyväksikäyttämään uhreja, jotka he molemmat tiesivät alle 18-vuotiaiksi, CNN:n lainaamassa syytekirjelmässä sanotaan.

Kirjelmän mukaan Maxwell olisi joissakin tilanteissa ollut läsnä hyväksikäyttötilanteissa ja osallistunut siihen.

Maxwell on aiemmin kiistänyt osallisuutensa Epsteinin epäiltyihin rikoksiin. Hän on myös sanonut olleensa täysin tietämätön niistä.

Yhdysvalloissa syyttäjät selvittävät parhaillaan myös sitä, onko Epsteinillä ollut muita mahdollisia rikostovereita.

Nuorimpien uhrien epäilty olleen 14-vuotiaita

Epstein kuoli vankisellissään New Yorkissa viime elokuussa, kun hän odotti oikeudenkäynnin alkamista. 66-vuotiaan Epsteinin kuolemaa pidetään itsemurhana.

Epsteiniä syytettiin siitä, että hän olisi maksanut seksistä kymmenille alaikäisille tytöille vuosina 2002–2005. Nuorimpien uhrien on epäilty olleen 14-vuotiaita. Hän itse kiisti syyllisyytensä. Epstein oli jo aiemmin tuomittu seksuaalirikoksista.

Maxwell puolestaan tunnetaan muun muassa mediakeisari Robert Maxwellin tyttärenä sekä Epsteinin entisenä tyttöystävänä. Häntä kohtaan on julkisuudessa esitetty syytöksiä osallisuudesta alaikäisen suostuttelemisesta seksiin prinssi Andrew'n kanssa vuonna 2001.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Palvelut