Esitutkinta Haaviston ministerivastuuasiassa valmistui – eduskunta puntaroi ministerin menettelyä syksyllä

Keskusrikospoliisin esitutkinta ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa ministerivastuuasiassa on valmistunut. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Eduskunta alkaa syyskaudella puntaroida, joutuuko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) valtakunnanoikeuteen vai ei. Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkintansa Haaviston toimista Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa. KRP tutki perustuslakivaliokunnan pyynnöstä erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa opposition kansanedustajien jätettyä hänen toimistaan muistutuksen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tuolloin keskeisen kysymyksen olevan, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

Syytekynnys valtakunnanoikeuteen on erittäin korkea. Valtakunnanoikeus on kokoontunut historian saatossa vain neljä kertaa, viimeksi vuonna 1993. Tuolloin kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo (kesk.) sai ehdollista vankeutta lahjusten vaatimisesta.

Entinen pääministeri, nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vältti valtakunnanoikeuden vuonna 2011 eduskunnan päätettyä, että häntä vastaan ei nosteta syytettä. KRP tutki tuolloin, rikkoiko Vanhanen lakia päättäessään pääministerinä Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista Nuorisosäätiölle, vaikka oli saanut säätiöltä tukea presidentinvaaleissa.

Toistatuhatta sivua perattavaa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoi maanantaina käyvänsä Haaviston tapauksen esitutkinta-aineiston läpi vielä kerran sen varalta, että siinä tarvittaisiin vielä joitain KRP:n toimenpiteitä. Hän uskoi pystyvänsä tekemään sen tällä viikolla ja lähettävänsä aineiston sitten eduskuntaan perustuslakivaliokunnalle.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta jatkaa asian käsittelyä heti syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu. Sitä ennen valiokunnan jäsenillä ja valiokunnan kuultavana olevilla asiantuntijoilla on elokuu aikaa perehtyä aineistoon, jota on Ojala-Niemelän mukaan toistatuhatta sivua.

Hänen mukaansa esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt perustuslakivaliokunnassa.

– Kun ihmisen oikeusturvasta on kyse, perustuslakivaliokunta yrittää mahdollisimman nopealla aikataululla käsitellä asian, ettei turhaan tällaista kysymystä pitkitetä, Ojala-Niemelä sanoi maanantaina.

Käsittelyn päätteeksi perustuslakivaliokunta tekee asiasta mietinnön, jossa esittää kantansa ministerin menettelyyn. Mahdollisesta syytteen nostamisesta Haavistoa vastaan päättää eduskunnan täysistunto. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.

– Jos valiokunta on sitä mieltä, että valtakunnanoikeuteen pitäisi mennä, niin sittenhän eduskunta päättää siitä täysistunnossa eli virkasyyttäjillä ei siinä ole ratkaisuvaltaa, sanoo Rappe.

Hänellä on "tiettyjä käsityksiä" siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

– Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä, hän huomautti.

– Jos valiokunta on kiinnostunut valtakunnansyyttäjän näkemyksestä, he kyllä kutsuvat kuultavaksi ja kysyvät siitä.

Kommentoi

Palvelut