Kiinan bkt palasi kasvu-uralle huhti–kesäkuussa koronakurimuksen jälkeen

Kiinan odotetaan olevan ainoa suuri talous, joka kasvaa vuonna 2020. Työntekijät kokosivat torstaina kuorma-autoa tehtaassa Kiinan Fuyangissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan bruttokansantuote kasvoi 3,2 prosenttia huhti–kesäkuussa, kertoo Kiinan tilastoviranomainen.

Muutos oli suuri verrattuna aiempaan vuosineljännekseen, jolloin korona kuritti maata pahasti. Tammi–maaliskuussa bruttokansantuote supistui 6,8 prosenttia.

Kiinan bruttokansantuote on viime vuosina kehittynyt runsaan kuuden prosentin nousutahtia.

Ekonomistit kuitenkin huomauttavat, että Kiinan tietoihin tulee suhtautua varauksella, koska Kiinan kommunistisen puolueen epäillään esittävän lukuja yläkanttiin.

Kuluttajien odotetaan ajavan talouskasvua

Positiivisista talousuutisista huolimatta pörssipäivä oli Kiinassa pakkasella. Shanghain pörssissä tultiin torstaina alas 4,5 prosenttia, kun se oli edeltävän kuukauden aikana noussut 15 prosenttia. Erityishallintoalue Hongkongin Hang Seng -indeksi tuli alas kaksi prosenttia.

Analyytikkojen mukaan pörssikurssit syöksyivät talousuutisista huolimatta, koska pörssikurssit olivat nousseet jo aiemmin ja odottaneet talouden palautumista. Sen sijaan vähittäismyynti kehittyi kesäkuussa odotettua huonommin.

Vähittäismyynnin rooli on kasvanut Kiinan taloudessa. Maan talousjohtajat odottavat kuluttajien ajavan talouskasvua liiketoiminnan ja investointien sijaan. Kuluttajien arvellaan kuitenkin vielä olevan vastahakoisia lähtemään ostoksille.

– Vaikka kuluttajille tarjottaisiin runsaasti ärsykkeitä, he eivät poistu asunnoistaan kuluttamaan ennen kuin ovat varmoja siitä, että virus on poistunut, AxiCorpin analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kiinan odotetaan olevan ainoa suuri talous, joka kasvaa vuonna 2020, koska ensimmäisenä koronaviruksen runtelemana maana se ehtii ensimmäisenä alkaa toipua viruksen vaikutuksista.

Kommentoi

Palvelut