Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK epäilee Venezuelan johdon hyväksyneen tappamiset ja kidutuksen

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja useat hallituksen ministerit ovat YK:n tutkijoiden mukaan todennäköisesti vastuussa tuhansista mielivaltaisista surmista ja järjestelmällisestä kidutuksesta maassa vuoden 2014 jälkeen.

YK:n ihmisoikeusneuvoston viime vuonna perustama tutkimusryhmä toteaa ensimmäisessä raportissaan, että presidentin lisäksi Venezuelan sisä-, oikeus- ja puolustusministereiden voi perustellusti epäillä tilanneen rikollisia tekoja tai myötävaikuttaneen niiden toimeenpanemiseen.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Venezuelan turvallisuusjoukot ovat käytännössä syyllistyneet teloituksiin ilman oikeudenkäyntiä. Kyseessä eivät ole olleet yksittäiset tapaukset vaan johdonmukainen toiminta esimiesten ja hallinnon korkeiden virkailijoiden tietäen tai jopa heidän tukemanaan.

– Surmaamiset näyttävät olevan osa politiikkaa yhteiskunnan ei-toivottujen jäsenten eliminoimiseksi rikollisuuden vastaisen taistelun varjolla, tutkijaryhmän johtaja Marta Valinas toteaa.

Kolmihenkinen tutkimusryhmä ei päässyt vierailemaan paikan päällä Venezuelassa. Selvityksen tulokset perustuvat luottamuksellisen asiakirjojen lisäksi etähaastatteluihin rikosten uhrien, niiden todistajien sekä entisten hallinnon jäsenten kanssa.

Venezuelassa on käyty pitkään valtataistelua Maduron ja hänen tilalleen presidentiksi julistautuneen parlamentin puhemiehen Juan Guaidon välillä. Maan talous on pitkän kriisin jäljiltä raunioina, ja miljoonat kansalaiset ovat paenneet naapurimaihin.

YK:n tutkijat vaativat Venezuelaa selvittämään rikokset avoimesti ja rankaisemaan syyllisiä. Valinas kehottaa myös kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä harkitsemaan syytetoimia rikoksiin syyllistyneitä kohtaan.