Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevämyrkytys tappoi satoja norsuja Botswanassa

Satojen norsujen joukkokuolema Botswanan Okavangojoen suistossa johtui juomapaikoilta saadusta syanobakteerimyrkytyksestä, ilmoittaa asiaa tutkinut maan kansallispuistoministeriö.

Koska kuolleiden eläinten syöksyhampaat olivat tallella, voitiin salametsästys sulkea pois selityksenä.

– Kuolemat johtuivat myrkytyksestä, jonka aiheuttivat juomapaikoilla kasvaneet syanobakteerit, sanoi ministeriön eläinlääkintäjohtaja Mmadi Reuben.

Reubenin mukaan norsukuolemat loppuivat kesäkuun loppua kohti, kun juomapaikat kuivuivat. Viranomaiset laskevat, että eläimiä olisi kuollut noin 330.

Verikokeissa ilmeni, että hermomyrkkyä tuottava syanobakteeri eli sinilevä oli myrkytysten taustalla. Näytteitä tutkittiin laboratorioissa Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Zimbabwessa ja Yhdysvalloissa. Botswanan hallitus ilmoitti, että bakteerien esiintymistä on tarkoitus tutkia lisää.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Botswanassa elää enemmän norsuja kuin missään muualla maailmassa. Maan elefanttikannan arvioidaan olevan noin 130 000. Kun juomapaikat kuivuvat talven tullen, hankkivat norsut vetensä syömällä juuria ja kaarnaa, erityisesti baobab-puista.