Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan, Ruotsin ja Suomen puolustusministerit tapaavat Pohjois-Norjassa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tapaa tänään Norjan ja Ruotsin puolustusministerit Frank Bakke-Jensenin ja Peter Hultqvistin. Tapaamisessa on tarkoitus keskustella pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä sekä alueelliseen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Ministeritapaaminen järjestetään Pohjois-Norjan Lakselvissa (Lemmijoki) Porsanginvuonon rannalla.

Norjan puolustusministeriön mukaan ministereille esitellään puolustusvoimien toimintaa Finnmarkin läänissä sekä muun muassa paikallista varuskuntaa.

Sotilasliittoihin kuulumattomien Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on kehittynyt jo hyvin tiiviiksi. Kaikkonen sanoi viime toukokuussa, että yhteistyön lisäämistä myös Natoon kuuluvan Norjan kanssa on pohdittu. Hän lupaili tuolloin, että asiasta saattaisi olla uutta kerrottavaa loppuvuodesta.

Kaikkosen mukaan luontevinta yhteistyön lisääminen olisi pohjoisessa, missä kaikkien kolmen maan ilmavoimat jo harjoittelevat säännöllisesti yhdessä Cross Border Training -yhteistyön puitteissa.

Arktisten alueiden sotilaallinen merkitys ja myös jännitteet ovat viime vuosina lisääntyneet. Pohjoisilla merialueilla ja ilmassa on nähty usein niin Venäjän kuin Nato-maiden kalustoa.

Myös Norja on viime vuosina vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan maan pohjoisosassa.