Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hoivakotien epäkohtiin lääkkeeksi tarjottu hoitajamitoitus astuu voimaan, maahantulon rajoituksissa alkaa siirtymävaihe

Ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa astuu voimaan velvoittava hoitajamitoitus. Mitoitus on vuoden loppuun 0,5 työntekijää asiakasta kohti, josta se kasvaa asteittain 0,7:ään kevääseen 2023 mennessä.

Vanhuspalvelulaki muuttuu myös siten, että jatkossa välitön hoivatyö ja tukeva työ, kuten ruoanlaitto tai siivous, ovat eritelty toisistaan. Henkilöstömitoitusta tarkasteltaessa otetaan huomioon ainoastaan välittömään hoivatyöhön kohdistetut henkilöstöresurssit.

Lakiin kirjattua mitoitusta on pidetty tärkeänä keinona parantaa vanhuspalvelujen tilaa. Keskustelu virisi viime vuonna, kun useissa hoivakodeissa ilmeni epäkohtia.

Poliisin virka-asussa ei tarvitse enää olla nimilaattaa

Tästä päivästä lähtien poliisin virka-asussa ei tarvitse olla nimilaattaa. Virkapuvussa on sallittua käyttää nimilaatan sijaan muita tunnistemerkkejä.

Poliisi voidaan yksilöidä esimerkiksi numeroilla. Poliisilain mukaan poliisilla on yhä velvollisuus esittää pyynnöstä virkamerkkinsä, josta ilmenevät henkilötiedot.

Muutoksen tavoitteena on vähentää poliiseihin kohdistuvaa uhkailua ja maalittamista.

Sisäministeriö muutti asetusta poliisin virka-asusta elokuussa. Asetus astuu voimaan tänään.

Maahantulon rajoituksissa alkaa tänään siirtymävaihe

Maahantulon rajoituksissa alkaa tänään siirtymävaihe, jonka tarkoituksena on helpottaa matkustamista.

Suomessa maahantulorajoitusten raja-arvona on ollut 25 koronatartuntaa 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Tästä päivästä lähtien raja-arvon ylittävästä maasta saapuvalle suomalaiselle suositellaan kahta vapaaehtoista koronatestiä, joilla voi lyhentää kahden viikon omaehtoista karanteenia. Ulkomaalaisten taas tulisi ottaa ensimmäinen testi lähtömaassa ja toinen Suomessa kolme vuorokautta ensimmäisen testin jälkeen.

Siirtymäkausi on voimassa 22. marraskuuta asti, minkä jälkeen maahantulo perustuu testaukseen.

Tänään nostetaan lippu salkoon Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi

Tänään liputetaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Sillanpää oli pitkäaikainen kansanedustaja ja Suomen ensimmäinen naisministeri.

Sisäministeriö suosittelee yleistä liputusta tälle päivälle nyt viidettä kertaa.

Tänä vuonna liputuspäivä on saanut merkittävän lisäpanostuksen, kun sisäministeriö on aiempien vuosien suosituksen sijaan määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan tänään.

Sillanpään syntymäpäivänä on Puolustusvoimien lippujuhla, joten liputus järjestetään 1. lokakuuta.

Republikaanit tehneet pesäeroa Trumpiin väittelyn jälkeen – senaatin republikaanijohtaja McConnell tuomitsi valkoisen ylivallan

Yhdysvalloissa republikaanit ovat etäännyttäneet itseään maan presidentin Donald Trumpin näkökannoista tiistaisen vaaliväittelyn jälkeen, kertovat useat kansainväliset mediat. Syynä on Trumpin haluttomuus tuomita valkoinen ylivalta ja esimerkiksi äärioikeistolainen Proud Boys -ryhmä.

Useat republikaanisenaattorit vaativat keskiviikkona Trumpia tuomitsemaan valkoisen ylivallan, kertoo Politico. Muun muassa republikaanisenaattori Tim Scott ja senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell ovat vaatineet Trumpia korjaamaan kommenttejaan.

Brittilehti Independent kertoo McConnellin myös tuominneen osaltaan keskiviikkona valkoisen ylivallan.

Putin Macronille Valko-Venäjästä: Puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin ei voida hyväksyä

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi ranskalaiskollegalleen Emmanuel Macronille, ettei yrityksiä toisen maan sisäisiin asioihin puuttumiseksi ja laillisten viranomaisten painostamiseksi voida hyväksyä. Asiasta kertoi Venäjän hallinto keskiviikkona.

Presidentit olivat keskustelleet Valko-Venäjän tilanteesta puhelimessa.

Macron oli tavannut tiistaina Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan Liettuassa, jonne tämä pakeni presidentinvaalien jälkeen. Tsihanouskaja haastoi elokuussa presidentinvaaleissa maata itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan.

Länsimaat eivät ole tunnustaneet Lukashenkan vaalivoittoa. Venäjä sen sijaan on tukenut avoimesti Lukashenkan hallintoa. (Lähde: AFP)

Putin ja Macron: Taisteluiden loputtava tyystin Vuoristo-Karabahin alueella

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen ranskalaiskollegansa Emmanuel Macron vaativat taisteluiden "täydellistä" lopettamista Vuoristo-Karabahin alueella. Presidenttien mukaan he ovat valmiita myös vahvistamaan diplomaattisia toimia konfliktin ratkaisemiseksi.

Asiasta kertoi keskiviikkona Venäjän hallinto tiedotteessa.

Putin ja Macron vaativat, että osapuolet lopettavat taistelut mahdollisimman pikaisesti, lieventävät jännitteitä ja osoittavat pidättyväisyyttä.

Valtionpäämiehet puhuivat aiheesta Macronin aloitteesta käydyssä puhelinkeskustelussa, jossa he käsittelivät myös tulevaa yhteistyötä. (Lähde: AFP)

Huippukokouksessa keskustellaan EU:n ulkosuhteiden polttavista kysymyksistä

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen. Kokouspöydän ääressä johtajat puivat EU:n ulkosuhteisiin liittyviä kysymyksiä.

Esillä ovat muun muassa EU:n Kiina-suhde sekä Valko-Venäjän tilanne. Työillallisella johtajat pureutuvat EU:n ja Turkin väliseen suhteeseen sekä jännittyneeseen tilanteeseen itäisellä Välimerellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) edustaa kokouksessa sekä Suomea että Ruotsia, sillä pääministeri Stefan Löfven jää kokouksesta pois äitinsä hautajaisten vuoksi.

Koronapandemia saattaa ajaa puoli miljoonaa tyttöä lapsiavioliittoon, arvioi järjestö

Koronapandemian takia puolta miljoonaa tyttöä uhkaa lapsiavioliitto tänä vuonna, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön varovaisesta arviosta.

Aiemmin on arvioitu, että noin 12 miljoonaa tyttöä päätyisi alaikäisenä naimisiin tämän vuoden aikana, mutta järjestön mukaan määrä voi nyt kasvaa pandemian vuoksi.

Järjestön ohjelmajohtaja Anne Haaranen sanoo tiedotteessa, että kuten kaikki kriisitilanteet, myös koronapandemia on lisännyt väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa lapsille.

Argentiinalaiset surevat 88-vuotiaana kuollutta rakastetun Mafalda-sarjakuvan isää

Mafalda-sarjakuvan luonut argentiinalainen sarjakuvataiteilija Joaquin Salvador Lavado on kuollut 88-vuotiaana. Asiasta ilmoitti hänen kustantajansa keskiviikkona paikallista aikaa.

Lavado loi rakastetun Mafalda-sarjakuvan vuonna 1964. Mies tunnettiin paremmin taiteilijanimellä Quino.

Mafalda-sarjakuva niitti suosiota sanomalehdissä niin Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa kuin isossa osassa Aasiaakin. Sittemmin Quino jatkoi keittoa vihaavan ja maailmanrauhasta haaveilevan toisinajattelijatytön Mafaldan seikkailuja myös kirjoissa.

BBC:n mukaan Quino jatkoi työtään sarjakuvien parissa aina eläköitymiseensä vuonna 2006. (Lähde: AFP)