Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilä Levillä: Uudet tiedot antavat aihetta arvioida uudelleen päätöksiä matkailijoiden testauksista

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että uudet tiedot koronaviruksesta ja näytteiden ottamisesta antavat aihetta arvioida uudelleen matkailua koskevia päätöksiä ja tulkintoja.

Lintilä viittasi tiedotustilaisuudessa maanantaina Levillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemykseen, jonka mukaan hallituksen suunnittelemaa kahden testin mallia voitaisiin muuttaa niin, että jälkimmäinen testi otettaisiin heti Suomeen saavuttaessa eikä vasta kolme vuorokautta ensimmäisen testin jälkeen. Tällöin vältettäisiin mahdollinen karanteeni, johon matkailija voitaisiin alkuperäisen suunnitelman mukaan asettaa toista testiä odottaessa.

– Koska kyse on erittäin tärkeästä asiasta paikallisille yrittäjille ja Suomen matkailulle kaikkineen, toivon, että hallituksen piirissä voidaan tehdä joko uusia päätöksiä tai ainakin tarkentaa tulkintaa hyvinkin nopealla aikataululla, Lintilä sanoi STT:lle tapaamisen jälkeen.

Lintilä sanoi saaneensa Lapin-vierailulla käsityksen, että alueella on hoidettu velvoitteet hyvin ja suunnitelmat turvalliseen ja terveelliseen matkustamiseen ovat olemassa.

Hallituksen suunnitelmana on ollut, että uudessa, marraskuun lopulla voimaan tulevassa testausmallissa karanteeni- ja testausehdot koskisivat maita, joissa tauti-ilmaantuvuus on 25 tapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

Raja-arvon ylittävästä maasta Suomeen saapuvan ulkomaalaisen tulisi ottaa ensimmäinen testi lähtömaassa ja toinen Suomessa kolme vuorokautta ensimmäisen testin jälkeen. Odotusajaksi hänet voitaisiin asettaa karanteeniin.

Lapin matkailutoimijat ovat jo aiemmin ilmaisseet tyytymättömyytensä myös nykyiseen järjestelyyn. He ovat muistuttaneet, että kansainvälinen matkailija viipyy Suomessa 3–5 vuorokautta, jolloin hallituksen linjaama karanteeniaika on ongelmallinen.

STM tiedotti ehdottavansa muutoksia

Lintilä ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) tapasivat matkailualan väkeä Kittilässä Levillä. Lapin matkailutoimijoiden ja Lapin liiton järjestämällä tapaamisella ministereitä perehdytettiin Lapin-matkailun talousnäkymiin matkailusesongin kynnyksellä.

Tapaamiseen osallistunut Levi Hotel Span toimitusjohtaja Sanna Leinonen arvioi tapaamisen jälkeen STT:lle, että karanteenin välttäminen testausten välissä helpottaisi olennaisesti matkasuunnitelmien tekoa.

– Uskon, että se helpottaisi tilannetta, koska silloin ehkä nähtäisiin, että voi matkustaa. Ettei tarvitsisi ajatella, että on karanteenissa hotellihuoneessa – eihän se ole millään tavalla mahdollista.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähetti myöhään maanantai-iltana tiedotteen, jonka mukaan ministeriö aikoo esittää muutoksia valtioneuvoston periaatepäätökseen hybridistrategian toteuttamisesta rajat ylittävässä liikenteessä ja matkustamisessa.

– Terveysturvallisuutta koskevan uuden mallin toimeenpanon yhteydessä olemme havainneet kehittämistarpeita. Valmistelu on edennyt ja joiltain osin matkustamiseen ja terveysturvallisuuteen jo tehtyjä linjauksia on näkemyksemme mukaan tarkasteltava uudelleen. Tulemme esittämään valtioneuvostolle muutoksia periaatepäätökseen, sanoo ministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotteessa.