Kokoomus esittää epäluottamuslausetta ministeri Krista Kiurulle

Kokoomus esittää epäluottamuslausetta ministeri Krista Kiurulle (sd.). Tiedotustilaisuudessa eduskuntaryhmän pj Kai Mykkänen ja kansanedustaja Mia Laiho -KOIVISTO EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Antti Autio, Saila Kiuttu / STT

Kokoomus esittää epäluottamuslausetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho esitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen kannattamana epäluottamusta eduskunnan täysistunnossa perjantaina.

Laihon mukaan suomalaiset eivät enää voi luottaa Kiuruun.

– Koronakriisi saattaa jatkua vielä pitkään. Sen onnistunut hoitaminen edellyttää, että eduskunta ja Suomen kansa voivat järkähtämättä luottaa kriisinhoitoa johtavaan vastuuministeriin. Nyt näin ei ole, Laiho sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Laihon mukaan kokoomus on tukenut hallitusta koronakriisin hoidossa, koska puolue on halunnut Suomen onnistuvan siinä mahdollisimman hyvin. Laihon mukaan tilannetta on muuttanut toisen aallon torjuntaan varautuminen, hallituksen ja erityisesti ministeri Kiurun epäselvä viestintä sekä lisäksi hänen mukaansa torstaina esiin tulleet tiedot poliittisesti ohjatuista maskilinjauksista.

Hänen mukaansa suomalaiset eivät enää voi luottaa vastuuministeri Kiurun ja tämän johdolla toimivan ministeriön toimintaan.

– On äärimmäisen vakavaa, että ministeriö ohittaa asiantuntijanäkemyksiä, mikäli ne eivät sovi ministeriön johdon linjaan. Hallituksen ja johtavien virkamiesten viestintä maskien ongelmista tai jopa niiden haitallisuudesta oli omiaan heikentämään ihmisten luottamusta maskinkäytön hyötyihin, Laiho perusteli.

"Pyritty johtamaan suomalaisia harhaan"

Laiho painotti, että jos tosiasiat olisi tunnustettu jo keväällä, olisi vältytty siltä, että osa kansalaisista luulee maskien käyttöä edelleen haitalliseksi.

Laihon mukaan hallitus teki periaatepäätöksen maskiselvityksestä toukokuussa. Torstaina saatujen tietojen valossa on kuitenkin vakavasti syytä epäillä, että tätä selvitystä on poliittisesti ohjattu ja sillä on pyritty johtamaan suomalaisia harhaan, Laiho sanoo.

– Räikein esimerkki on kuitenkin ministeri Kiurun tiedotustilaisuudessa esittämä pakkokaranteeni kaikille Suomeen tulijoille. Myöhemmin selvisi, että tällaista mahdollisuutta ei lain mukaan ole, Laiho syytti.

Kiuru: Päätöksiä tehdään tieteelliseen näyttöön perustuen

Muun muassa hallituksen maskisuositukset nousivat perjantaina useasti esiin, kun eduskunta kävi pitkän keskustelun valtion ensi vuoden talousarviosta. Oppositiosta epäiltiin jopa, että ihmisille ei ole keväällä kerrottu totuutta maskien hyödyistä.

– Miksi ihmisille ei kerrottu keväällä totuutta, miksi ihmisille ei puhuttu totta maskien hyödyistä? Mikä teitä ohjasi näissä toimenpiteissä? kysyi Kiurulta muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Kiuru vastasi sanomalla, että sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään asioita tieteelliseen näyttöön perustuen.

– Kyllä tämä on todella iso asia koko maailman kannalta, että tieteellistä näyttöä kerätään maskien käytöstä, siitä minkälainen maski turvaa parhaiten ja suojelee ihmisiä, hän vastasi eduskunnan täysistunnossa iltapäivällä.

STM:ssä vähäteltiin maskien merkitystä keväällä

Sosiaali- ja terveysministeriöstä vähäteltiin keväällä maskien merkitystä. Vielä kesäkuun alussa Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa, että yleistä maskisuositusta ei anneta. Asiasta käytiin tuolloin keskustelua, sillä sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan näyttö maskien tehosta oli vähäinen, kun taas hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla.

Kokoomuksesta muistutettiin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta totesi toukokuussa, että "minulla on käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon vaan ovat muuten yhteiskunnallisia".

Kiuru sanoi, että Pohjoismaissa ei alkukesästä laajasti ajateltu, että maski tieteellisen näytön näkökulmasta olisi ollut perusteltu.

Keskustelu hallituksen ja viranomaisten toiminnasta maskeihin liittyen kiihtyi torstaina kyselytunnilla. Oppositio tivasi, miksi maskeja suositellaan nyt, kun vielä keväällä niiden hyötyä vähäteltiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että laajaa suositusta ei olisi voitu antaa, koska maskeja ei ollut. Maskien saatavuusongelman hän oli tosin tuonut esiin jo keväällä.

Marin sanoi perjantaina Twitterissä , Kiurulla on hänen ja hallituksen luottamus.

Kommentoi

Palvelut