Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-ratkaisuun luvassa hienosäätöä, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Lohi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) katsoo, että sote-ratkaisu on riittävän hyvä, jotta se voi tulla eduskuntaan. Hän lisää, ettei ratkaisu ole tietenkään täydellinen ja siinä on myös ongelmia.

Koska kyse on isosta kokonaisuudesta, valiokunnassa tulee väistämättä esiin yksityiskohtia, jotka kaipaavat muutosta, Lohi sanoo.

– Olen puhunut valiokunnan jäsenten ja ministerien kanssa, että välttämättömiä ja tarpeellisia muutoksia, hienosäätöä, tullaan tekemään valiokuntakäsittelyssä, Lohi sanoo STT:lle.

Lohi oli eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen yhdeksän vuotta eli myös viime hallituskaudella, jolloin sote-uudistus tyssäsi perustuslaillisiin ongelmiin. Nykyisin hän on perustuslakivaliokunnan varajäsen.

Lohi sanoo, että uudessa sote-ratkaisussa on kaksi asiaa, joista ei ole aiempaa käytäntöä.

– Ne ovat Uudenmaan erillisratkaisu ja laajojen ulkoistuksien mitätöintipykälä. Jälkimmäinen on omaisuudensuojan näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen, ja odotan, minkä kannan perustuslakivaliokunta ottaa, Lohi sanoo.

Hänen oman näkemyksensä mukaan molemmat kysymykset ovat sentyyppisiä, että jos muutoksia tarvitaan, se onnistuu eduskuntakäsittelyn aikana eivätkä ne ole kohtalokkaita soten perusratkaisun näkökulmasta.

Hallitus esitteli tiistaina sote-ratkaisunsa, jonka hallituspuolueiden eduskuntaryhmät olivat hyväksyneet. Sote-lakien on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn joulukuussa. Sitä ennen lainsäädännön arviointineuvosto antaa siitä arvionsa.