Marin sai pyytämänsä selvityksen THL:n pääjohtajalta – asia on pääministerin mukaan loppuun käsitelty

Pääministeri Sanna Marin pyytää THL:n pääjohtajalta selvitystä THL:n kannasta maskisuositukseen. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen, Tuomas Savonen / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sai torstaina pyytämänsä selvityksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajalta Markku Tervahaudalta, minkä jälkeen Marin ilmoitti, että asia on hänen puolestaan loppuun käsitelty.

Marin pyysi torstaina aamulla Tervahaudalta kirjallista selvitystä siitä, olisiko THL suosittanut keväällä yleisesti maskin käyttämistä.

Selvitys on käyty lyhyenä sähköpostiviestittelynä Marinin esikunnan ja Tervahaudan kesken. STT sai viestittelyn Marinin esikunnasta. Viestien perusteella vastaus on toimitettu kopiona myös THL:n kirjaamoon.

Tervahauta vahvistaa vastauksessaan, että THL ei keväällä silloisen asiantuntijatiedon pohjalta suositellut hallitukselle maskisuosituksen antamista ja että kanta on edustanut koko THL:n näkemystä.

THL:ssa on tulkittu olleen enemmän valmiutta maskisuosituksen antamiseen, koska pääjohtaja itse suositteli huhtikuussa kankaisten maskien käyttämistä lehtihaastattelussa. Laitoksessa oli myös valmisteltu maskin käyttämisestä viestintämateriaaleja, joita sosiaali- ja terveysministeriö ei kuitenkaan halunnut laitettavan levitykseen. Tervahauta kertoi asiasta Ilta-Sanomille maanantaina.

Marinilta kysyttiin torstaina myös, onko mahdollista, että THL:n pääjohtaja vaihtuisi nyt nousseen keskustelun seurauksena.

– En minä tällaisesta lähde nyt laisinkaan keskustelemaan. Kyse on nyt tämän asian selvittämisestä. Mielestäni on kohtuullista, että nyt saadaan selvyys siihen, että mikä on ollut THL:n kanta ja onko hallitukselle annettu oikeaa vai virheellistä tietoa, Marin sanoi.

Twitter-vääntöä iltamyöhällä

Marin keskusteli maskiasiasta keskiviikkona Ylen A-studiossa ja kävi iltamyöhällä keskustelua asiasta myös Twitterissä . Siellä hän kysyi Tervahaudalta, onko THL:n kanta maskisuositukseen esitelty hallitukselle virheellisesti.

Tervahauta vastasi Marinille, että THL:n asiantuntijat ja viranhaltijat ovat olleet valtioneuvoston ja ministeriöiden käytettävissä THL:n tehtävien mukaisesti tukemassa valmistelua ja päätöksentekoa.

– Kyse on tällöin yleensä asiantuntija-arvioista ja -näkemyksistä. Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtäviin päätöksiin, Tervahauta kirjoitti.

THL kirjoitti iltamyöhällä Twitter -tilillään, että THL "ei keväällä esittänyt virallista maskisuosituksen antamista".

Keskustelu