Eduskunnassa reilut 20 työntekijää altistunut koronalle, enin osa kansanedustajia – Marinin testitulos negatiivinen

Eduskunnassa koronalle altistuneet ovat omaehtoisessa karanteenissa. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu  / STT

Reilut parikymmentä eduskunnan työntekijää on omaehtoisessa karanteenissa korona-altistumisen vuoksi. Heistä suurin osa on kansanedustajia. Asiasta kertoi eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio STT:lle lauantaina.

– He ovat itse vetäytymässä tällaiseen eristykseen. Kyse ei ole tartuntatautilain mukaisesta lääkärin pakkotoimesta, Rauhio sanoo.

Jäljitysprosessi on yhä kesken.

– On sanottava, että se on tämänhetkinen tilanne. Se voi vanhentua. Minulle raportoidaan jäljittäjien toimesta, jos tilanne kehittyy, Rauhio sanoi alkuiltapäivästä.

Eduskunta sai torstaina illalla tiedon, että kansanedustaja Tom Packalénilla (ps.) oli todettu koronatartunta. Uusia sairastumisia ei ole Rauhion mukaan tullut eduskunnan tietoon sen jälkeen.

Rauhiolla ei ole tietoa, minkä puolueiden edustajia altistuneet ovat.

– Tarkalleen en ole sitä selvittänyt, mutta sen tiedän, että siinä ei ole mitään systematiikkaa. Aina helpommin ihmiset tapaavat omaan poliittiseen ryhmään kuuluvia, mutta kyllä siellä eduskunnassa kaikki keskustelevat keskenään.

Packalénilla lieviä flunssan oireita

Tieto Packalénin mahdollisesta altistumisesta tuli torstaina, jonka seurauksena hän kävi testissä. Hän oli eduskunnassa viimeksi tiistaina ja keskiviikkona. Hän koki itsensä vielä keskiviikkona terveeksi. Perjantaina ja lauantaina hänellä oli lieviä flunssaoireita.

– Jos ei olisi korona-aika, en pitäisi itseäni sairaana, hän sanoi STT:lle lauantaina.

Hänen mukaansa vakavasti otettavia altistumisia, jotka täyttäisivät viranomaisen määräämän karanteenin kriteerit, ei pitäisi olla.

– Jos halutaan pelata varman päälle, niin periaatteessa kuka tahansa voi olla altistunut.

Rauhion mukaan jäljityksessä on otettu huomioon muun muassa kokoukset, joihin Packalén on osallistunut. Lisäksi on otettu selvää, missä kaikkialla muualla hän on liikkunut ja keiden kanssa puhunut.

Ensi viikon eduskuntatyö jatkunee normaalisti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui mahdollisen altistumisensa takia lähtemään EU-huippukokouksesta pois perjantaina. Packalén osallistui keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuulemiseen, joka pidettiin Pikkuparlamentin auditoriossa. Pääministeri oli siellä kuultavana, ja hän oli myös muissa eduskunnan tiloissa yhtä aikaa Packalénin kanssa.

Marinille Suomeen paluun yhteydessä tehdyn ensimmäisen koronatestin tulos oli negatiivinen. Hän jatkaa omaehtoista karanteenia. Maanantaina hänet testataan jälleen.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ensi viikon istunnot ja valiokuntatyö hoituvat normaalisti. Nähtäväksi jää, lykkääntyykö joidenkin asioiden käsittely, hallintojohtaja sanoi.

Ensi viikon jälkeen eduskunnassa on viikon istuntotauko.

Eduskunnassa on keväästä lähtien ollut monia varotoimia, joilla sairastumisia ja taudin leviämistä on pyritty ehkäisemään. Esimerkiksi täysistuntoihin on saanut osallistua vain osa kansanedustajista, ja paljon työstä tehdään etänä.

Lauantaina kävi ilmi, että Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg on saanut koronavirustartunnan. Hänellä saattoi olla tartunta jo maanantaina, kun hän osallistui EU:n ulkoministerien kokoukseen. Paikalla oli myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Hänelle tehdyt kaksi koronatestiä olivat negatiivisia, kerrottiin ulkoministeriöstä lauantaina.

Kommentoi

Palvelut