Marinin koronatestin tulos negatiivinen – Korona vaikuttaa eduskunnan toimintaan: yleisiin tiloihin maskisuositus, Haaviston virkarikosepäilyn käsittely viivästyy

Ulkoministeri Pekka Haavisto. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Kaikissa eduskunnan yleisissä tiloissa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus.

Eduskunnan koronajohtoryhmä linjasi asiasta tiistaina. Suositus tulee voimaan heti. Se ei koske työhuoneita tai tiloja, joissa on vain yksittäisiä henkilöitä.

Koronavarotoimet vaikuttavat eduskunnan toimintaan myös muilla tavoin. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittely viivästyy aiotusta.

Perustuslakivaliokunnan piti päättää jo viime perjantaina, jatkaako se vielä asiantuntijakuulemisia. Korona-altistusten vuoksi paikalla ei kuitenkaan ollut yhtään perussuomalaisten kansanedustajaa. Puolueen kansanedustajan Tom Packalénin koronatartunta tuli eduskunnan tietoon torstai-iltana.

Varotoimien vuoksi perustuslakivaliokunta kokoontuu tällä viikolla ainoastaan keskiviikkona. Tuolloin käsittelyssä on eduskunnan mukaan tavanomaisia lainsäädäntöasioita.

Haaviston tapauksen käsittely siirtyy marraskuun alkuun. Eduskunta on ensi viikon istuntovapaalla, minkä takia käsittely siirtyy automaattisesti marraskuulle.

Käsittely viivästyy, sillä sen aikana noudatetaan parlamentaarisia voimasuhteita.

– Tarkoituksena on samalla varmistaa, ettei perustuslakivaliokunnan toimintaa miltään osin vaaranneta, eduskunnan tiedotteessa perustellaan.

Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Noin 40 kansanedustajaa testataan

Packalénin tartunnan vuoksi monia kansanedustajia on altistunut tai mahdollisesti altistunut uudelle koronavirukselle. Eduskunnassa ei ole ilmennyt uusia tartuntoja, mutta monet kansanedustajat ovat käyneet testeissä ja asettuneet omaehtoiseen karanteeniin.

Varotoimet vaikuttavat myös suuren valiokunnan työskentelyyn. Valiokunta peruu keskiviikolle suunnitellun kokouksen karanteenien ja varotoimien vuoksi. Kokouksessa oli tarkoitus kuulla pääministeri Sanna Marinia (sd.) Eurooppa-neuvoston ja EU:n neuvostojen kokouksista.

Fyysisen kokouksen sijaan suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta kuulevat Marinia etäyhteydellä.

Kaiken kaikkiaan noin neljäkymmentä kansanedustajaa ja kolme virkamiestä tulee testatuksi koronatartunnan varalta, kertoi hallintojohtaja Pertti Rauhio Demokraatille . Rauhio on sanonut aiemmin STT:lle, että noin 20 ihmistä eduskunnassa olisi altistunut tai mahdollisesti altistunut koronavirukselle.

Rauhion mukaan terveysviranomaisilta on maanantaina illalla saatu kehotus mennä koronatestiin, ja se on toimitettu asianomaisille edustajille. Yli 40 hengen testiin meneminen perustuu Rauhion mukaan ajatteluun, jolla halutaan tilkitä kaikki riskit.

Varsinaisten altistuneiden eli sellaisten, joiden tartunta etäisyys ja suojaamattomuus huomioiden olisi todennäköistä, määrä on Rauhion arvion mukaan noin kymmenen.

Marinin testitulos negatiivinen

Pääministeri Marinille EU-huippukokouksen jälkeen tehdyn toisen koronatestin tulos on negatiivinen, kertoi valtioneuvoston kanslia tiistaina. Pääministerin omaehtoisen karanteenin kerrottiin päättyvän.

Marin poistui perjantaina Brysselissä pidetystä EU-huippukokouksesta ennen kokouksen päätymistä hänen saatuaan tiedon mahdollisesta koronavirusaltistumisesta. Marin oli ollut kansanedustaja Packalénin kanssa samoissa tiloissa eduskunnassa viime keskiviikkona.

Marin testattiin ensimmäisen kerran perjantaina, kun hän saapui EU-huippukokouksesta takaisin Suomeen.

Kommentoi

Palvelut