Koronapandemia näkyy myös teleoperaattoreiden Telia ja DNA heinä-syyskuun tuloksissa, mutta molemmat yhtiöt luottavat mobiilidatan ja muiden palveluiden käytön kasvuun.
Telian hallitus esittää ylimääräisen 0,65 kruunun (0,06 euron) lisäosinkoa. Tämä merkitsee, että Telia maksaa tänä vuonna sen osingon, jota hallitus alun perin vuoden alussa esitti ennen kuin koronakriisi muutti suunnitelmia.
Telia julkisti samalla tammi-syyskuun tuloksensa. Yhtiön oikaistu liikevoitto laski osin koronakriisin vaikutuksesta 14,5 prosenttia ja oli tammi-syyskuussa 8,9 miljardia kruunua (860 miljoonaa euroa).
Heinä-syyskuussa liikevoitto nousi 3,8 miljardiin kruunuun (370 miljoonaan euroon) vuoden takaisesta 3,6 miljardista kruunusta (350 miljoonaan euroon).
Molemmilla operaattoreilla tähtäin on jatkossa vahvasti 5g-verkoissa. Telia kertoi, että se ja Nokia ovat tehneet viisivuotisen sopimuksen 5g-verkkojen kehittämisestä Suomessa. Nokia toimittaa Telialle radioverkon Telian tukiasemille 4g-verkon päivittämiseksi 5g-verkoiksi. Toiseksi strategiseksi 5g-verkkojen yhteistyökumppaniksi Telia kertoo valinneensa Nokian vanhan kilpakumppani Ericssonin .
Toimitusjohtaja Allison Kirkby luonnehti kommentissaan tulosta rohkaisevaksi epävarmoista ajoista huolimatta. Vaikka roaming- ja mainostulot laskivat, onnistui yhtiö tehostustoimillaan rajaamaan niiden vaikutusta tulokseen, hän kiitteli. Lisää säästöjä on tulossa, hän sanoi.
– Koko pandemian aikana olemme keskittyneet päätavoitteisiimme pitää asiakkaamme kytkettyinä, tiedotettuina ja viihdytettyinä ja varmistaneet, että täytämme lyhyen tähtäimen taloudelliset tavoitteet, jonka avulla tuotamme kestäviä tuloksia, Kirkby visioi katsauksessaan.
DNA:n asiakkaat maailman ykkösiä mobiilidatan käytössä
Nykyään norjalaisen Telenorin omistama ja Helsingin pörssistä poistunut DNA kasvatti heinä-syyskuussa liiketulostaan 16 prosentilla viime vuoden vastaavasta jaksosta ja teki 43 miljoonan euron tuloksen. Konsernin liikevaihto laski kolme prosenttia ja oli 233 miljoonaa euroa.
Matkaviestinliikevaihto kasvoi kuitenkin prosentin verran. Liittymämäärä oli lähes ennallaan 2,7 miljoonassa, ja parin tuhannen liittymän lasku johtui pienentyneestä prepaid-liittymien myynnistä. Liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi prosentin 16,7 euroon.
Toimitusjohtaja Jukka Leinosen mukaan koronapandemia tekee markkinanäkymistä vaikeasti ennustettavia. Talouskasvun hidastuminen Suomessa voi saada kielteisiä vaikutuksia myös DNA:n palveluiden kysyntään.
Selvää on kuitenkin, että mobiilidatan käyttö tulee kiihtymään entisestään, kun 5g-verkkojen käyttö kasvaa. Jo nyt DNA:n 15 myydyimmän puhelinmallin joukossa on neljä 5g-puhelinta, Leinonen sanoo.
– Kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin tuorein raportti kertoikin syyskuussa, että DNA:n asiakkaat käyttävät jälleen koko maailmassa eniten mobiilidataa liittymää kohden. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana liittymäkohtainen datankäyttö nousi poikkeusolojen siivittämänä 33,1 gigatavuun kuukaudessa, Leinonen kertoo tiedotteessa.
Vuotta aiemmin käyttö oli ollut 25,3 gigatavua liittymää kohti.
---
Juttua on korjattu kello 19.27: Telian oikaistu liikevoitto putosi tammi-syyskuussa 8,9 miljardiin kruunuun, ei heinä-syyskuussa. Täydennetty heinä-syyskuun luvuilla.