Yön uutiskooste: Trump vahvoilla Floridassa, ovensuukyselyiden mukaan äänestäjät luottavat Yhdysvalloissa ääntenlaskentaan

Yhdysvalloissa on seurattu jännityksellä presidentivaalin tulosta. Timothy A. Clary/AFP

Milja Rämö, Arttu Mäkelä, Mari Areva , Anssi Rulamo

Trump vahvoilla Floridassa, kun yli 90 prosenttia äänistä laskettu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvoilla keskeisessä vaa'ankieliosavaltiossa Floridassa, kun noin 93 prosenttia äänistä on laskettu.

Mikään keskeisistä medioista ei ole vielä ennustanut Trumpin voittavan Floridassa, mutta esimerkiksi New York Timesin mukaan presidentin voitto on hyvin todennäköinen.

Trump on saanut odotettua vahvemman kannatuksen etenkin Miamin metropolialueella, jossa kuubalaisamerikkalaiset ovat merkittävä väestöryhmä.

Ennakkoon Floridasta odotettiin hyvin tasaista. Trumpin oli käytännössä pakko voittaa Floridassa säilyttääkseen mahdollisuudet vaalivoittoon. Joe Bidenin mahdollisuuksia tappio Floridassa ei vielä tuhoa.

Yhdysvalloissa äänestyspaikat sulkeutuneet valtaosassa osavaltioita

Yhdysvalloissa äänestyspaikat ovat sulkeutuneet valtaosassa osavaltioita, muun muassa vaa'ankieliosavaltioissa Georgiassa ja Floridassa.

Georgian osavaltion tilanne on kannatusmittauksissa ollut tiukka. Olisi yllättävää, jos demokraattihaastaja Joe Biden voittaisi perinteisen republikaaniosavaltion.

Ääntenlaskenta on kesken. Esimerkiksi uutiskanava CNN:n mukaan istuvalla presidentillä Donald Trumpilla olisi nyt takanaan 72 valitsijaa, Bidenilla 89.

Jonotusajoissa vaaliuurnille merkittävää vaihtelua – CNN: Pennsylvanialaisessa piirikunnassa tuntien jonoja

Yhdysvalloissa osa pennsylvanialaisen piirikunnan äänestäjistä on joutunut odottamaan tunteja päästäkseen vaaliuurnille presidentinvaalipäivänä, kertoo uutiskanava CNN.

Bucks Countyn piirikunnasta kerrotaan kanavalle, että osa äänestäjistä on joutunut odottamaan kolmesta neljään tuntia.

Jonoja aiheuttaa äänestysvilkkaus. Piirikunnan edustajan mukaan alle puolet rekisteröityneistä äänestäjistä jätti äänensä postitse. Pennsylvania on vaa'ankieliosavaltio, jossa äänien odotetaan jakautuvan tasaisesti republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin välillä.

Jonotusajat vaihtelivat merkittävästi. CNN:n mukaan Georgian osavaltiossa odotusaika uurnille on ollut keskimäärin kaksi minuuttia.

CNN: Ovensuukyselyiden mukaan äänestäjät luottavat ääntenlaskentaan

Yhdysvalloissa äänestäjät ovat luottavaisia sen suhteen, että presidentinvaaleissa annetut äänet lasketaan tarkasti, kertoo uutiskanava CNN. Varhaisten ovensuukyselyiden mukaan lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta on tätä mieltä.

Yli 90 prosenttia kertoi päättäneensä oman ehdokkaansa ennen viime viikkoa.

Uutiskanavan mukaan istuvan presidentin Donald Trumpin kannattajat äänestävät ovensuukyselyiden mukaan pääosin oman ehdokkaansa puolesta, eivät tämän haastajaa vastaan. Noin neljä viidestä arvioi äänestävänsä edellä mainitusti.

Trumpin demokraattihaastajaa Joe Bidenia kannattavien äänestäjien leirissä noin kolmasosa kertoi sen sijaan äänestävänsä Trumpia vastaan.

Demokraatit ryöväämässä republikaaneilta senaattipaikan Coloradossa

Demokraatti John Hickenlooper kukistaa istuvan republikaanisenaattori Cory Gardnerin Coloradon senaattikisassa, Fox News ennustaa.

Kyseessä on vaalien ensimmäinen senaattipaikka, joka siirtyy puolueelta toiselle. Demokraattien pitää ryövätä republikaaneilta todennäköisesti ainakin neljä paikkaa saadakseen senaatin haltuunsa.

Coloradon entinen kuvernööri Hickenlooper oli selvä ennakkosuosikki kukistamaan Gardnerin senaattikisassa.

Republikaanijohtaja Mitch McConnellin uskotaan jatkavan Yhdysvaltain senaatissa

Yhdysvalloissa maan senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell on yhdysvaltalaismedioiden mukaan voittamassa uudelleenvalintataiston Kentuckyssa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja AP.

Nimekkään senaattorin haastoi vaaleissa demokraattien senaattoriehdokas Amy McGrath.

Paitsi että Yhdysvalloissa päätetään vaaleissa tulevasta presidentistä, jaossa ovat myös kaikki edustajainhuoneen paikat sekä noin kolmasosa senaatin paikoista.

Edustajainhuone on ollut Donald Trumpin presidenttikauden aikana demokraattien hallinnassa, kun taas senaatissa on ollut republikaanienemmistö. Puoluejaot kongressissa vaikuttavat paljon siihen, miten tuleva presidentti voi saada päätöksiään läpi. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain osakemarkkinat vahvassa nousuvireessä vaalipäivänä

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat vaalipäivän kunniaksi reippaassa nousussa. Wall Streetin keskeisistä osakeindekseistä Dow Jones kohosi 2,1 prosenttia ja laajapohjaisempi S&P 500 1,8 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi vahvistui 1,9 prosenttia.

Kyseessä oli toinen peräkkäinen vahva nousupäivä Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla viime viikon kurssilaskun jälkeen.

Euroopassa niin Lontoo, Pariisi kuin Frankfurt ylsivät tiistaina yli kahden prosentin nousuun. Helsingissä pörssin yleisindeksi kohosi 2,6 prosenttia. (Lähde: AFP)

Oikeudenkäynti PS-nuorten tviitistä alkaa – kolmea syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Pirkanmaan käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä perussuomalaisten nuorten viimevuotista tviittiä. Kolmea ihmistä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yhdistys julkaisi ennen eurovaaleja Twitter-tilillään kuvan tummaihoisesta perheestä. Tviitissä oli saateteksti "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä". Sittemmin yhdistys myönsi tviitin olleen harkitsematon ja hyvien tapojen vastainen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti periä yhdistykselle myöntämiään avustuksia takaisin tviitin vuoksi. Perussuomalaisella puolueella on nykyään uusi nuorisojärjestö.

Kommentoi

Palvelut